Skolehaver udbredes til hele landet

Langt flere børn får adgang til læring om økologi, natur og fødevarer i Haver til Maver.

5.A fra skolen på Tuse Næs passer deres jord på Fjordgården (Foto: Trine Warrer Juul)

I løbet af de næste tre år skal 8000 børn have adgang til læring om økologi, fødevarekendskab og natur.

Det er skolehaveprojektet Haver til Maver som er i gang med at blive bredt ud til hele landet, og torsdag indvies en læringsgård ved Holbæk under Haver til Maver konceptet.

I 2006 blev Haver til Maver stiftet som en non-profit organisation af Søren Ejlersen fra Aarstiderne i samarbejde med Fredensborg kommune. I år har projektet modtaget 10 millioner kroner fra Nordea-fonden til at udrulle det til hele landet, herunder Holbæk.

Dyrker grøntsager og spiser squashfrikadeller

5.A fra Skolen ved Tuse Næs i Holbæk Kommune har et stykke jord på Fjordgården som de dyrker, og nu hvor grøntsagerne skal høstes laver de også mad af dem i et udekøkken.

- Det er meget sjovere at være her end at sidde hjemme i klassen og lave slavearbejde, siger Oliver Brixner fra 5.A.

Børnene er dog knap så begejstrede for at spise de squashfrikadeller, de selv har lavet.

Læringshaver passer ind i skolereformen

Det er oplagt at lægge madkundskab og natur og teknik ud i læringshaverne, men man kan også inddrage mange andre fag, siger Janni Holmager Hansen fra Fjordgården.

- Når vi skal måle jordlodderne op til grøntsagerne skal vi jo regne. Det kan også være, vi skal måle hvor meget solsikken er vokset siden sidst, siger hun.

- Udeskole er jo en del af den nye folkeskolereform. Vi er cyklet herud i dag, så er motionsdelen klaret. Vi skal også have mere undervisning i praksis, og det får også på denne måde, siger Eva Petersen, som er lærer på Skolen ved Tuse Næs.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk