Skoletoiletdag i dag: Hver femte elev bruger ikke skoletoilettet

I dag bliver skoletoiletdagen markeret landet over og med god grund. Rådet for Bedre Hygiejne vurderer, at op mod 20 procent af eleverne aldrig bruger skoletoilettet, da de er for snuskede. Det kan have alvorlige konsekvenser.

Der er et lille lokale på skolen, som vi ikke diskuterer så meget, på trods af at det har ret stor betydning for børnenes trivsel i skolen nemlig skoletoilettet. (© DR Fyn)

Et snavset toiletbræt, våde pletter på gulvet og stænk af umiskendelige brune og gule nuancer i toiletkummen, der er kombineret med en ram lugt af lidt af hvert.

Sådan bliver mange skoletoiletter kendetegnet. Det er alvorligt for børnenes sundhed.

Konsekvens af at holde sig kan give inkontinensproblemer og infektioner

Hvis skoletoilettet er i dårlig hygiejnisk forfatning, så holder børnene sig hellere i stedet for at bruge skolens toiletter.

Det kan få fatale konsekvenser for eleverne at holde sig.

- Nogle børn får inkontinensproblemer og nogle får regulært problemer med infektioner både i blæren og i nyrerne. Og så begynder det at være alvorligt, siger leder af Inkontinensklinikken på Næstved Sygehus, afdelingssygeplejerske Ulla Kabbelgaard.

Læger vil undersøge problemet

Nu vil læger fra Aarhus Universitetshospital undersøge hvor meget skolebørns sundhed kan forbedres, hvis de benytter sig af toilettet i skoletiden.

Det kan nemlig gøre en verden til forskel, hvis et barn kommer på toilettet i løbet af skoledagen.

- Vi behandler mange børn med vandladningsforstyrrelser. Det er vist i flere studier, at hvis man kan sikre, at børnene kommer afsted regelmæssigt, så bliver cirka 70 procent af børnene fuldstændigt raske, siger professor på Aarhus Universitetshospitals børneafdeling, Søren Rittig.

Tre skoler skal være med i forskningsprojektet

Der skal bruges tre skoler i det nye forskningsprojekt, som Universitetshospitalet i Aarhus står bag. 

På én skole beholder eleverne de slidte toiletter, på en anden skole får eleverne at vide, at det er vigtigt at komme på toilettet, og på den tredje skole får eleverne både information og rene toiletter.

- Vi forventer at få et svar på, om det at forbedre hygiejnen på skoletoiletterne kan sikre, at børnene kommer på toilettet i skoletiden. Og om det har en gavnlig effekt på deres sundhedstilstand, siger professor på Aarhus Universitetshospitals børneafdeling, Søren Rittig. 

Den indsamlede viden skal bruges til at skaffe rene, indbydende toiletter til landets skoleelever.

- Hvis vi kan vise med den her undersøgelse, at de faktisk får det bedre med deres blære- og tarmfunktion hvis de har rene toiletter at benytte, så kan vi måske være til at ændre standarden på de danske skoler, siger professor Søren Rittig.

Arbejdsmiljølovgivning bør også gælde skolebørn 

Også politikerne bør sætte ind for at skaffe rene og hygiejniske toiletter ude på skolerne, siger leder af Inkontinensklinikken på Næstved Sygehus, afdelingssygeplejerske Ulla Kabbelgaard:

- Vi har cirka 400.000 inkontinente borgere i vores land. 50.000 af dem er børn. Så hvis vi skulle lave sundhedsforebyggende arbejde, kunne vi jo begynde dér.

- Og hvorfor ikke lade arbejdsmiljølovgivningen gælde vores børns arbejdsplads, nemlig skolerne, på lige fod med alle andre arbejdspladser? Det må være rimeligt, siger hun.

Ulla Kabbelgaard mener også, at forældrene har et ansvar for at lære deres børn at passe godt på fællesarealerne.

Skoletoiletdagen markeres i dag på blandt andet Ankerhus Seminarium i Sorø, hvor man holder en temadag om emnet.

Facebook
Twitter