Skorstensfejere får bøde for at gå på taget

En skorstensfejermester skal betale 50.000 i bøder, fordi hans svende ikke var lovligt fastspændte på tagene. Arbejdstilsynet er tilfreds.

Skorstensfejerne mødte talstærkt op i Retten i Nykøbing Falster, da retssagen begyndte den 4. marts. (Foto: Rikke Olsen © dr)

Skorstensfejermester Arne Pedersen blev i dag dømt til at betale bøder på i alt 50.000 kroner for i to tilfælde at lade sine svende gå på tagene uden at være ordentligt fastspændte.

Det er Arbejdstilsynet, der har uddelt bøden til skorstensfejeren, fordi fejerne er i fare for at falde og komme til skade, når de ikke er ordentlig sikret.

Jesper Hviid Kjær, der er formand for det lokale skorstensfejer-laug, forstår ikke dommen, der i hans øjne bryder med flere hundrede år gamle traditioner i faget:

- Vi føler, vi går rundt i en lovløs tilstand med risiko for, at vores medarbejdere kommer hjem med en bøde i baglommen. Jeg synes ikke, det er et problem, for vi har jo ikke nogen ulykker.

Han vurderer, det bliver langt dyrere for forbrugeren, hvis man fremover skal have forankringspunkter på tagene.

Hos Arbejdstilsynets Tilsynscenter Øst er tilsynschef Charlotte Hougaard Juhl godt tilfreds med dommen.

- Det er farligt at arbejde i højden. Det er vigtigt, at man ikke kan falde ned. Så fra et arbejdsmiljømæssigt perspektiv er vi tilfredse, siger hun til Ritzau.

Arbejdstilsynet mener, at dommen sender et vigtigt signal til en branche, der er plaget af alvorlige arbejdsmiljøproblemer. Hvordan skorstensfejerne skal sikre sig, vil tilsynet ikke blande sig i.

Skorstensfejermesteren har valgt at anke dommen til landsretten.

Artiklen er opdateret med kommentar fra Arbejdstilsynet.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.