Skortensfejer risikerer bøde for at gå på tag

Det bliver dyrt for husejere, hvis de skal sætte en faldsikring på taget. Det kan blive konsekvensen af en stor bøde til en skorstensfejer.

Arbejdstilsynet kræver, at en skorstensfejer fra Vordingborg betaler en bøde for manglende faldsikring. Hvis Arbejdstilsynet får ret, kan det blive dyrt for husejerne. (Foto: Peter Torstensen © DR)

Det kan blive en dyr fornøjelse for mange husejere, når en skorstensfejermester fra Vordingborg fredag skal i retten i Nykøbing Falster.

Arbejdstilsynet kræver ifølge Sjællandske, at skorstensfejermester Arne Pedersen bliver idømt en bøde på 50.000 kroner, fordi hans svend ikke var spændt fast, da han var i gang med at rense en skorsten på et hus i Vordingborg.

Hvis retten er enig med Arbejdstilsynet, kan det få voldsomme konsekvenser for mange husejere, siger formanden for skorstensfejermestrene i det gamle Storstrøms amt, Jesper Kjær:

- Der vil være skorstene, der ikke kan renses på lovlig vis. Det vil blive dyrere for kunden, i og med han skal have etableret et fastgørelsespunkt på toppen, hvor vi skal stå og udføre vores arbejde, siger han til P4 Sjælland.

Arbejdstilsynet siger kun, hvad vi ikke skal gøre

Jesper Kjær møder op i retten i morgen for at støtte kollegaen fra Vordingborg. Han mener, den enkelte skorstensfejermester bliver efterladt i en retsløs tilstand. Ingen har nemlig kunnet forklare ham, hvad han skal gøre for at overholde reglerne:

- Spørger vi Arbejdstilsynet, er de ansatte ikke særligt behjælpelige med vejledning til, hvordan vi skal gøre tingene. Det, de kan, er at sige, hvordan vi ikke skal gøre. Men fortælle, hvordan vi skal gøre, det er de ikke meget for, fortæller han.

Kravet fra tilsynet er en faldsikring, der kan holde til et træk på 1.250 kg og er fastgjort en meter over arbejdsstedet, skriver Sjællandske.

Tilsynscenter Øst under Arbejdstilsynet har ifølge avisen rejst en sag på baggrund af to tilsyn i efteråret 2014, hvor man konstaterede, at arbejdet blev udført uden fastspænding.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.