Slukningsarbejde i gang hele morgenen på tidligere forsker-ø: Ingen farlig røg, siger politi

I nat udbrød der brand på øen Lindholm i Stege Bugt.

Branden på Lindholm blev opdaget af to tilsynsførende klokken 02.45 i nat. (Foto: Per Rasmussen)

Fra havnen i Kalvehave på Sydsjælland kan man her til morgen stadig se en smule røg stige op fra en af bygningerne på øen Lindholm, som ligger 3,6 kilometer ude i Stege Bugt.

Slukningsarbejdet efter en brand i en af øens bygninger har været i gang hele morgenen og er netop afsluttet.

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har tidligere drevet virusberedskab på øen. Forskningen er afsluttet, men der er endnu ikke ryddet fuldstændig op.

Derfor er der stadig tilsynsførende tilknyttet øen, og det var to af dem, der klokken 02.45 opdagede, at det røg fra en af bygningerne.

- De to tilsynsførende kan fra en båd på vej derover imod se, at der står flammer op gennem taget, så derfor beder vi dem vende retur til Kalvehave Havn for at assistere indsatslederen i forbindelse med hans første ryk derover, fortæller vagtchef ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi Lars Denholt her til morgen.

- Siden vi fik anmeldelsen, har vi haft brandvæsnet derovre med den første færge, og så har vi fået Beredskabsstyrelsen fra Næstved med deres indsatsleder over på øen for at assistere med hensyn til slukning af branden, siger Lars Denholt.

Ufarlig røg

Fordi Lindholm tidligere har huset DTU, er en virolog også sendt til øen sammen med brandvæsnet og Beredskabsstyrelsen.

Men der er ingen grund til at være bange for branden eller røgen, understreger Lars Denholt.

Øen Lindholm i Stege bugt som den ser ud fra vandet tidligt her til formiddag. (Foto: Jeppe Højmark Mikkelsen © (c) DR)

- Der er ingen bekymringer om røgfanen og indholdet i røgen. Den ser sort ud, og nu er den blevet lysere og lysere, og der er ingen grund til bekymring overhovedet, siger han og fortsætter:

- Der skulle ikke være nogen fare ved at køre igennem den eller at opholde sig i den, som indsatslederen oplyser.

De sidste dyreforsøg på øen blev lavet i forsommeren 2019, og siden er forskning, rådgivning og virusberedskab efterhånden blevet flyttet fra øen til nye arbejdspladser i København.

Politiet ved endnu ikke, hvordan branden er opstået. Men de kan her til middag oplyse, at branden er under kontrol, og den er ved at blive undersøgt.

- Brandmyndighederne er stadig på stedet, og vi er derovre med to brandefterforskere, som skal være med til at kortlægge, hvad årsagen er til branden, siger Kent Edvardsen, politikommissær ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Han fortæller desuden, at der stadig er gløder på stedet, så det ikke er muligt at arbejde helt færdigt endnu, og at der vil blive rekvireret yderligere personale, blandt andet fra politiet, til at undersøge årsagen til branden.

'Der plejer ikke at ske noget overhovedet'

Hanne Marie Jørgensen bor i Kalvehave og kan se de godt tre en halv kilometer ud til Lindholm fra sit hjem.

Hun fik sig en overraskelse, da hun vågnede op til nyheden om, at der havde været brand på øen i nat.

Hanne Marie Jørgensen kan se ud til Lindholm fra sit hjem i Kalvehave. Da hun vågnede i morges, var der kun røg at se over øen. (Foto: Jeppe Højmark Mikkelsen © (c) DR)

- Jeg var vågen klokken tre i nat og hørte udrykningskøretøjerne, men jeg har overhovedet ikke haft en fornemmelse af, at det var på Lindholm, for der plejer ikke at ske noget overhovedet, siger Hanne Marie Jørgensen.

- Nu er der jo ved at blive renset op derude, og øen er ved at blive forladt, så det er et mærkeligt tidspunkt, det sker på, synes jeg.

Da Hanne Marie Jørgensen stod op og gik udenfor sit hus i morges, var de store flammer fra branden for længst væk.

- Der var en røgsøjle tilbage, og det, jeg især lagde mærke til, var, at havnen var fyldt af udrykningskøretøjer og brandbiler, og der var lukket af ud til færgelejet, så de kunne komme til, siger Hanne Marie Jørgensen.

Politiet oplyser, at ingen personer er kommet til skade i branden.

Opdateret klokken 11.52 med Hanne Marie Jørgensen fra Kalvehave. Opdateret klokken 12.28 med kommentar fra politikommissær Kent Edvardsen.

Facebook
Twitter