Slut med besøg, træning og undervisning: Fængsel risikerer natbemanding hele døgnet

Storstrøm Fængsel må i december lukke ned som om natten, hvis der er tre eller flere sygemeldinger.

På grund af personalemangel kan nattelukning af Storstrøm Fængsel i dagtimerne blive nødvendigt for at opretholde sikkerhedsniveauet. (Foto: Torben Christensen /Scanpix © 2015 Han Myung-Gu og Mads Claus Rasmussen)

Fængselsbetjentene i Storstrøm Fængsel risikerer at se frem til en jul med frustrerede indsatte.

Den stigende mangel på fængselsbetjente betyder nemlig, at fængslet i Nørre Alslev på Falster risikerer at køre på natbemanding døgnet rundt flere gange i løbet af december.

I en besked til medarbejderne skriver fængselsledelsen, at hvis tre medarbejdere melder sig syge her i julemåneden, bliver fængslet resten af dagen lukket ned, som var det nat.

Det betyder, at de indsatte holdes i deres celler, og at der lukkes for besøg, værksteder, undervisning og kondirum.

Tillidsrepræsentant i Storstrøm Fængsel, Mads Holgersen, frygter, at nattebemanding i dagtimerne vil øge risikoen for konflikter i fængslet. (Foto: PRIVATFOTO)

Ifølge Mads Holgersen, der er tillidsmand for fængselsbetjentene, vil det betyde flere konflikter mellem de indsatte og hans kollegaer.

- Når de indsatte sidder lukket inde 24 timer i døgnet, har de kun ét sted at komme af med deres frustrationer. Det er til det personale, de møder i døren, når den eventuelt bliver åbnet en halv time en gang imellem, så de kan komme ud og lave mad eller få en gåtur, siger Mads Holgersen.

Han er bange for, at det vil gå hårdt ud over de medarbejdere, som er på arbejde på de dage, der rammes af mange sygemeldinger.

- Det betyder selvfølgelig, at man går på arbejde med en knude i maven, og man føler sig utryg ved det, siger Mads Holgersen.

Forhåbentlig kun nattelukning en dag eller to

Områdedirektør i Kriminalforsorgen, Rasmus Andersen, havde også helst undgået løsningen med nattelukning af fængslet i december.

Men af hensyn til sikkerheden har der ikke været andre muligheder.

- En enkelt sygemelding gør ikke så meget, hvis man er nok til at dække den, men i Storstrøm Fængsel betyder ganske få sygemeldinger, at vi ikke kan holde et sikkerhedsniveau, og det er jo det, vi først og fremmest skal, siger Rasmus Andersen.

Han regner med, at modellen med natbemanding i dagtimerne bliver nødvendig inden længe.

- Al historik siger, at der én af de kommende dage vil være tre sygemeldinger eller flere, siger han og understreger, at man vil bruge nattelukning i dagtimerne så lidt som muligt.

- Jeg håber da kun, vi kommer til at gøre det én eller to gange, men nu må vi se, siger han.

Fængslet skal styres af de ansatte

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, vil tage situationen i Storstrøm Fængsel op med justitsminister Nick Hækkerup (S).

- Vi vil i retsudvalget bede justitsministeren forholde sig til de meget snævre rammer omkring fængslet, for vi har brug for - som borgere og politikere - at vi har lov og orden, og at det er de ansatte, der styrer tingene - ikke de indsatte, siger Peter Skaarup.

Justitsministeren har ikke ønsket at stille op til interview, men henviser til Kriminalforsorgen.

Her afviser områdedirektør Rasmus Andersen, at det vil gøre hverdagen mere usikker for medarbejderne at måtte 'lukke på nat', som det hedder.

- Da det er nogle enkelte dage, mener jeg ikke, der er risiko for øgede sammenstød mellem de indsatte og de ansatte, siger han.

Højt sygefravær blandt fængselspersonalet

  • Sygefraværet blandt de ansatte i Kriminalforsorgen var i gennemsnit 20,7 dage i perioden januar-september 2019.

  • Det er lidt højere end tilsvarende periode i 2018, hvor det gennemsnitlige sygefravær var 20,5 dage.

  • I begge perioder bestod næsten tre fjerdedele af medarbejdernes sygefraværsdage af langtidssygefravær.

  • I efteråret 2018 etablerede Kriminalforsorgen en særlig Taskforce Fravær for at nedbringe sygefraværet.

Kilde: Rapporten "Tal fra kriminalforsorgen, oktober 2019"