Slut med mentolsmøger fra i dag: Caroline tror forbud får færre unge til at ryge

Færre unge skal begynde at ryge, og derfor forbydes salg af cigaretter med smag af mentol fra i dag.

Caroline Kaster Nielsen fra Ørestad Gymnasium ryger selv til fester. Hun tror, at forbuddet mod mentolcigaretter kan give færre unge rygere. (Foto: Maja Flinthøj © (C) DR Nyheder)

Der bliver fremover knap så mange cigaretmærker at vælge imellem, når nikotintrangen skal stilles.

For Grøn Prince og andre mentolcigaretter er fra i dag ulovlige at sælge i danske butikker. Det omfatter også rulletobak med den karakteristiske smag.

Forbuddet kommer fra

Europa-Parlamentet
i Bruxelles, som for seks år siden vedtog et såkaldt tobaksdirektiv, der skal mindske antallet af nye rygere.

Argumentet er, at den tilsatte smag af for eksempel mentol kan gøre røgen lettere at tolerere for unge urørte lunger, og dermed stiger risikoen for at udvikle en trang til det stærkt vanedannende stof nikotin.

Tilsatte aromaer i cigaretter blev formelt gjort ulovlige tilbage i 2016, men mentolcigaretten har fået lov til at stå på cigarethylderne indtil i dag, da man har ønsket at udfase aromaen gradvist.

Unge er splittede omkring forbud

På Ørestad Gymnasium i København er der delte meninger om

forbuddet
mod mentolsmøger både blandt rygere og ikkerygere.

Noah Thomsen går i 3. g. Han ryger ikke selv, men mener også, at de unge nok skal kaste sig over andre tobaksprodukter, når og hvis trangen melder sig.

- Vi kan jo sagtens finde alternativer, så jeg tror ikke, at det gør det store, siger han.

Noahs klassekammerat Caroline Kaster Nielsen, der er festryger, mener omvendt, at

forbuddet
kan være den rette vej at gå, hvis der skal være flere unge, der dropper det første hvæs fra en cigaret.

For mentolcigaretterne har en klar fordel i forhold til almindelige cigaretter, mener den studerende.

- Der er mange unge, jeg har snakket med, som synes, at almindelige cigaretter smager dårligt og giver dårlig ånde, og det gør mentolcigaretter ikke lige så meget, siger hun.

Men hensynet til de unge falder til jorden, når man sammenligner

forbuddet
med nogle af de andre skadelige ting i samfundet, mener Zaki Ettassi, der også går på Ørestad Gymnasium.

- I mit hoved giver det ikke mening, at 16-årige godt må drikke søde alkoholiske drikke som breezers og Mokaï, der efter min mening øger alkoholforbruget, samtidig med, at man forbyder mentolcigaretter med god smag, siger han.

Kunder hamstrer mentolsmøger

Hos vin- og spiritusforretningen Skjold Burne i Sorø har man oplevet en

decideret
hamstring efter de grønne smøger op til
forbuddet
, siger indehaver af butikken Johnny Keller.

- Der er nogle, som køber et par kartoner, og så er der andre, der køber fire-fem pakker på én gang, siger butiksindehaveren.

Men det er ikke kun mønter og mentolsmøger, der er blevet udvekslet i butikken op til

forbuddet
– også holdninger til magthaverne i Bruxelles, hvis beslutning nu går ud over de faste mentolrygere, har fyldt en del i butikslokalet, siger Johnny Keller.

- Der er en irritation, og de har den samme holdning som mig. Jeg er ikkeryger, men det kan ikke være rigtigt, at der er nogle mennesker andre steder i verden, der bestemmer, hvad vi må og ikke må, siger forhandleren.

En af de kunder, der ikke har meget til overs for

EU
, er Anette Kloppenborg, som op til
forbuddet
også har købt en del af det svindende lager i butikken i Sorø. Og selvom hun er villig til at købe cigaretter, så køber hun ikke argumentet om, at et forbud vil betyde færre unge rygere.

- Hvis det er for at beskytte unge mennesker, tror jeg helt ærligt, at de unge nok skal finde ud af at ryge, hvis de har lyst til det. Mentol eller ej, siger hun.

Kan sammenligne mentolaroma med lakridsshots

På nuværende tidspunkt er der ingen beviser på, at mentolsmøgerne får flere unge til at starte med den udskældte vane, siger Morten Grønbæk, der er direktør for Statens Institut for Folkesundhed og formand for Forebyggelsesrådet under Lægeforeningen.

Men trods de manglende beviser er han ikke et sekund i tvivl om, at den nu forbudte aroma kan virke tillokkende for de unge med henvisnig til

utallige
andre måder, hvor
producenter
tidligere har forsøgt at lokke nye unge kunder til.

Direktøren peger blandt andet på spiritusproducenter, der har tilsat alt fra lakrids til chokolade til eksempelvis vodkashots i et forsøg på at tjene på de unge.

- I virkeligheden smager hverken alkohol eller smøger godt, men hvis det smager af noget andet og måske noget velkendt, så kunne det godt være, at man som ung kunne tænke sig at stå sammen med sine kammerater og spille lidt smart med en smøg i kæften, siger direktøren.

Morten Grønbæk mener, at

forbuddet
spiller godt sammen med de skærpelser, der i forvejen er vedtaget omkring køb og salg af tobak, hvor cigaretterne eksempelvis skal gemmes væk i butikkerne.

- Det vil alt sammen være noget som vil få de unge til i højere grad at lade være med at ryge. Det er vi ret sikre på, siger Morten Grønbæk.

Tobaksproducenterne Philip Morris og British American Tobacco, som står for henholdsvis mærkerne LA og Prince, har tidligere forsøgt at udfordre

EU
’s beslutning om at forbyde mentolcigaretter ved
EU
-Domstolen i Luxembourg, men det lykkedes ikke.