Slut med at sove brandert ud på sygehuset

Når svært alkoholiserede patienter skal have hjælp til afrusningen, så vil det ikke længere foregå på Region Sjællands sygehuse. Derfor åbner forsorgshjemmet Saxenhøj i dag en ny alkohol-afdeling.

Når kroniske alkoholikere i fremtiden skal have hjælp til afrusning, så skal de ikke længere tage til nærmeste hospital. De skal i stedet sætte kursen mod Saxenhøj på Lolland, som i dag åbner en ny alkohol-afdeling. (Foto: Nicola Brandt © DR)

Når svært alkoholiserede mennesker skal have hjælp til afrusningen, så bliver det i fremtiden ikke på et af Region Sjællands sygehuse.

De kroniske alkoholikere er nemlig ikke så syge, at de behøver hjælp fra et hospital. Og derfor skal læger og sygeplejersker ikke bruge kostbar tid på patienter, der ofte bare skal sove branderten ud.

- Vi indlægger normalt ikke patienter til afrusning. Vi indlægger selvfølgelig, hvis der er tegn på en anden sygdom. Men når man bare er beruset, så er det ikke en sygdom, der kræver akut behandling, siger sygehusdirektør på Nykøbing Falster Sygehus, Arne Cyron.

Ny afdeling vil hjælpe udsatte borgere

Derfor åbner forsorgshjemmet Saxenhøj på Lolland i dag en ny stor afdeling, som med ni sengepladser skal hjælpe alkoholikerne igennem den første fase med abstinenser, delirium, kramper og opkast.

- I Region Sjælland har man udarbejdet og vedtaget nye retningslinjer på sygehusene. Og nu ser det ud som om, at der er en borgergruppe, der ikke længere kan få et afrusningstilbud på de regionale sygehuse. Det behov vil vi gerne være med til at udfylde, siger forstander på Saxenhøj, Erik Søndergaard.

Marianne Hansen fra Stevns er en af de patienter, der har oplevet at blive overset i forbindelse med en afrusning. Som tidligere alkoholiker mener hun, at det nye tilbud fra Saxenhøj ville have hjulpet hende meget.

Forstander: Vi skal have alkoholen hurtigt ud - ikke patienterne

- Det gavner jo slet ikke noget, at jeg bliver fyldt med medicin på sygehuset. Når jeg så kommer udenfor igen, så går jeg jo bare tilbage til det, jeg kender. Og det jeg kender, det er at drikke, siger Marianne Hansen.

Netop afhængigheden af alkohol er en af de primære ting, som man vil arbejde med på den nye Saxenhøj-afdeling.

Det skal nemlig ikke handle om, at smide patienterne hurtigt ud efter afrusningen. Det skal derimod handle om, at smide alkoholen ud.

- Vi kan gøre patienterne ædru, men vi er ikke et behandlingssted. Så vi håber selvfølgelig på, at de borgere, som vi har gjort ædru, vil fortsætte i alkoholbehandlingen et andet sted, siger forstander på Saxenhøj, Erik Søndergaard.