Slut med vatpinde i næsen: De sidste kviktestcentre lukker

Myndighederne kan med kort varsel genindføre kviktestcentrene, hvis det bliver nødvendigt.

Hurtigteststederne bliver landet over lukket senest søndag. Fremadrettet skal danskerne tage PCR-test, bortset fra i særlige tilfælde, der kræver en hurtig test (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)

Den famøse vatpind i næsen, der udløser et corona-svar efter 15 minutter.

Kviktest har været en del af de fleste danskeres liv det seneste års tid, men fra i dag er det slut. Det betyder også, at regningen bliver gjort op. Og den 4. oktober er den gjort op til, at regionerne har betalt 5,4 milliarder kroner til de fire private selskaber, der har foretaget kviktest. Det oplyser Region Midt, der har forhandlet kontrakter på vegne af alle regionerne.

Selvom vi går imod vintermånederne, hvor både influenza og corona trives godt, er samfundet nu et så godt sted i forhold til pandemien, at hurtigtestcentrene er overflødige, og derfor lukkes de nu over hele landet.

Det fortæller direktør i Styrelsen for Forsyningssikkerhed, Lisbet Zilmer-Johns.

- Vi er et sted, hvor smitten er lav, og vi har ikke behov for de her hurtigtest mere. Det er et tydeligt billede på, at vi er et godt sted her i landet, siger hun.

Da kapaciteten for hurtigtest - eller antigentest, som de også kaldes - i foråret var på sit højeste, kunne de private leverandører foretage 500.000 daglige kviktest.

Men siden maj har antallet af kviktest, der er blevet foretaget, været dalende, og den seneste uge er der i gennemsnit blevet foretaget cirka 18.000 kviktest.

Også antallet af selve hurtigtestcentre har varieret igennem coronapandemien. Den 24. juni i år var der hele 497 hurtigtestcentre rundt omkring i landet. Godt tre måneder senere, den 4. oktober, var antallet af hurtigtestcentre faldet til 150.

Danskerne skal bruge PCR-test

Fra i morgen skal man som udgangspunkt tage til et PCR-teststed, hvis man skal have foretaget en coronatest. Her er svartiden i øjeblikket gennemsnitligt mellem 10 og 12 timer. PCR-teststederne vil fremover have en kapacitet på 100.000 PCR-test om dagen, og i udgangspunktet vil der være mindst et PCR-teststed i hver kommune.

I særlige situationer, hvor en sådan svartid er for lang, vil det på udvalgte PCR-testcentre være muligt at få foretaget en kviktest.

- Hvis man med kort varsel skal ud at rejse og skal vise et testresultat, eller man skal et sted hen og bliver bedt om at have en test med, kan man få foretaget en hurtigtest, siger Lisbet Zilmer-Johns.

Hurtigtest vil desuden stadig blive benyttet på for eksempel skoler, plejehjem samt i lufthavnene i København, Aalborg og Billund. I de tre lufthavne vil man have åbent frem til november, og det er Falck, der står for testene, som her koster penge at få foretaget. Men de kviktest-steder, hvor alle borgere kan møde op, er fortid.

Beredskab er klar, hvis smitten blusser op

Hvis der skulle blive behov for det, kan det dog godt være, at vatpinden får en renæssance.

Regionerne har nemlig lavet en aftale med de private leverandører, der sikrer, at de inden for maksimalt 14 dage kan stå klar med kviktestcentre, hvis coronasmitten skulle blusse op.

Erfaring viser nemlig, at corona kan være en utilregnelig størrelse. Og i den forbindelse er det vigtigt at sikre, at kviktestcentrene med kort varsel kan stå klar, mener enhedschef i Det nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland Anne Hjortshøj:

- Corona har vist sig at kunne genopstå i nye mutationer, og der er ting, vi ikke kan kontrollere i smitteudviklingen, siger hun.

Udstyret bliver derfor nu pakket ned, så det hurtigt kan tages frem og i brug, hvis det skulle blive nødvendigt.

- Det bliver lukket forsvarligt ned og kommer til at stå aflåst for sig selv og opbevaret, så vi til enhver tid kan lukke op igen, og vi ved lige nøjagtig, hvad vi har på lager, så en eventuel åbning af testecentrene kan foregå rimelig hurtigt, siger konstitueret regionsdirektør i Falck Ambulance Sjælland Daniel Gertsen.

Jobmesse til podere

Da der var travlest, havde Copenhagen Medical 8.500 ansatte tilknyttet. Til sammenligning har de lige nu omkring 3.000 ansatte. Falck oplyser, at de har haft 7.000 personer ansat i perioden november 2020 til juni 2021. Flere af dem har arbejdet på deltid.

Når kviktestcentrene lukker, betyder det også, at flere tusinde podere skal ud og finde sig et nyt arbejde.

I den forbindelse afholder Falck tre jobmesser i Aalborg, Aarhus og Roskilde. Jobmessen i Aalborg har fundet sted, mens den i Aarhus og Roskilde sker den 11. oktober.

Falck har tidligere indgået et samarbejde med danske SOSU-skoler med henblik på at hjælpe podere med interesse for det sundhedsfaglige arbejde videre til en sundhedsfaglig uddannelse. Nu er turen kommet til virksomhederne, der forhåbentlig kan finde ny arbejdskraft.

Falck har dog også en plan for, hvem de selv kan ringe til, hvis smitten blusser op, og det bliver nødvendigt at slå dørene til hurtigtestcentrene op igen.

- Vi sender en mail ud til nogle af dem, vi har haft ansat, og spørger dem, om de er interesseret i at stå på en tilkaldeliste hos os, siger Daniel Gertsen.

På coronasmitte.dk kan du se et kort over de forskellige teststeder, deres åbningstider samt hvor der er mulighed for hurtigtest i nødstilfælde. Mange af stederne behøver du ikke at bestille tid for at få en test.