Små kystfiskere hilser opgøret med kvotekonger velkommen

Nu kommer der mere gang i det kystnære fiskeri, mener Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri.

Der bliver flere friskfangede rødspætter til forbrugerne, når der bliver flere kvoter til de små kystfiskere. (Foto: Trine Warrer Juul © dr)

Opgøret med de såkaldte kvotekonger og deres dominans over dansk fiskeri er godt nyt for både forbrugere og de små kystfiskere.

Det vurderer formanden for Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri Søren Jacobsen.

Ifølge Søren Jacobsen har kvotekongerne været med til at drive prisen på fiskekvoter så højt til vejrs, at det har haft negativ betydning for de små fiskerihavne.

- Vi kan se en betydelig nedgang bare på de sidste ti år er der 49 små fiskerihavne, der er lukket på bekostning af det her, siger han.

Selv om kvotekonger mest har opereret fra Nord- og Vestjylland, så har skadevirkningerne ramt hele landet:

- De kvoter, der har været tilhørende rundt omkring i de små landingssteder, de er blevet købt op af store kvotekonger. Det har betydet, at kvote- og fiskerettighederne er forsvundet fra området og har været lig med tab af arbejdspladser, siger Søren Jacobsen.

Også for fiskespiserne er det godt, når der igen kommer mere gang i det kystnære fiskeri, mener Søren Jacobsen:

- Mange af de her fiskere, de fisker dagfanget fisk. Det vil sige, de sejler ud om morgenen og kommer ind i løbet af eftermiddagen. Så det er en friskfanget fisk i meget høj kvalitet forbrugeren kan få.

I går udtalte Rigsrevisionen historisk skarp kritik af skiftende fiskeriministre og fiskerimyndigheder for mange års manglende kontrol, der har givet kvotekongerne nærmest frit spil.

Facebook
Twitter