Små-øer på vej op i internettets superliga

Lynhurtigt internet gør små-øerne attraktive for erhverv og tilflytning.

Selvom man skal med færge til små-øerne, så bliver forbindelsen til fastlandet nu hurtigere med fibernet. (Foto: Nikolaj Aarestrup Hviid)

De danske små-øer er for alvor ved at komme tættere på resten af verden.

Askø ud for Lollands kyst bliver i næste uge den første små-ø i landet, som får lynhurtigt internet ud af telefonstikkene.

Energiselskabet SEAS-NVE kobler Askø til fibernettet fra Lolland, og herefter går turen videre til Fejø og Femø.

Fibernet kan få flere til at flytte til øerne

Den hurtige internetforbindelse har

afgørende
betydning for erhverv og turisme på de små øer, mener formand for Sammenslutningen af Danske Småøer Dorthe Winther.

- Jeg er ikke i tvivl om, at det vil være en kæmpe fordel for erhverv, turister og fastboende. Jeg ser det som et potentiale for at tiltrække nye erhvervsgrupper til små-øerne, siger hun.

Flere

regioner
satser også på at kunne bruge telemedicin for eksempel ved
genoptræning
af borgere på småøerne, og det kræver også en god internetforbindelse. Telemedicin er sundhedsfaglige ydelser over afstand, for eksempel en lægekonsultation over webkamera. 

Hurtigt internet til flere små-øer indenfor fem år

Over de næste år bliver mange små-øer gjort supermodene med lynhurtigt internet. Ifølge Sammenslutningen af Danske Småøer vil der være lagt fibernet ud til samtlige små-øer omkring Sjælland inden for en femårig periode.

- Vi har nogle kæmpe problemer med affolkning af øerne, og for at fastholde befolkningen og tiltrække nye beboere, så er det altså nødvendigt, at vi har et lynhurtigt fibernet, siger Dorthe Winther.

Selve nedlæggelsen af søkablet mellem Lolland, Askø og Fejø koster 34 millioner kroner, og vil udover fibernet også føre et nyt strømkabel til de to øer.

Facebook
Twitter