Små partier satser på dobbeltmandater

Problemer med at finde folketingskandidater, der kan brænde igennem, får de små partier til at satse på få, men kendte navne, der til gengæld opstiller i flere kredse.

Liberal Alliance er et topstyret parti, og på Sjælland koncentrerer partiet kræfterne om to spidskandidater. Den ene er det nuværende folketingsmedlem Villum Christensen, der er spidskandidat i hele 9 kredse på Sjælland. (© DR)

Mens socialdemokraterne uddeler bøder til folketingskandidater, der går på stemmefiskeri i nabokredsene, så gør de små partier en dyd ud af det. Her nøjes kandidaterne ikke med én kreds.

Det gælder blandt andet hos Det Konservative Folkeparti. For første gang opstiller de konservatives kandidat i Holbæk-kredsen, Brian Mikkelsen, også i Kalundborg-kredsen.

Han håber på den måde at skaffe flere personlige stemmer og dermed redde det konservative mandat i den sjællandske storkreds:

- Jeg får i forvejen en del stemmer i Kalundborgkredsen, så jeg blev glad, da Kalundborgkredsen spurgte, om jeg også ville opstille der, siger Brian Mikkelsen.

Konservative spiller på flere heste

En anden konservativ kandidat, regionsrådsmedlem Chr. Wedell-Neergaard, opstiller også i to kredse: Køge og Roskilde.

Også de Radikale og Liberal Alliance har ligeledes besluttet at koncentrere kræfterne.

Den radikale energiminister Rasmus Helveg Petersen opstiller både i Holbæk og Køge-kredsen for at samle så mange stemmer som muligt, mens hans partifælle, Zenia Stampe, opstiller såvel i Roskilde som Næstved.

Radikale: Det er nødvendigt med dobbeltmandater

Og for et lille parti er det nødvendigt med dobbeltmandater, mener Zenia Stampe:

- Hos os gør vi meget ud af at hjælpe hinanden på tværs af kredsene. Vi uddeler bestemt ikke bøder til kandidater, der agiterer i nabokredsen.

- For os drejer det sig om at skaffe så mange radikale stemmer som muligt, siger hun.

Liberal Alliance: Partitoppen har stor indflydelse

Liberal Alliance er et topstyret parti, og på Sjælland koncentrerer partiet kræfterne om to spidskandidater.

Den ene er det nuværende folketingsmedlem Villum Christensen, der er spidskandidat i 9 kredse på Sjælland. Den anden er Andreas Hastrup, der tidligere har gjort sig kendt som venstremand. Nu er han spidskandidat i tre opstillingskredse, siger partiformand på Sjælland Erhardt Mogensen:

- Vi vil gerne være sikre på, at de, der bliver valgt, er gode at samarbejde med i folketingsgruppen, siger han.

Udover de to spidskandidater har Liberal Alliance en række lokale kandidater, der er opstillet længere nede på listen. Hermed har partitoppen sikret sig stor indflydelse på, hvem der bliver  valgt.

Facebook
Twitter