Småbørn i Nakskov må ikke længere dele fødselsdagsgodter ud: 'Det skaber for stor ulighed'

Uddelingen af fødselsdagslækkerier i børnehaven har taget overhånd, mener Forældrebestyrelsen for dagtilbudsområde Nakskov.

Forældrebestyrelsen for dagtilbudsområde Nakskov mener, at det har taget overhånd med fødselsdagslækkerierne, og derfor har de valgt at forbyde børnene overhovedet at dele noget ud til kammeraterne, når der er fødselsdag. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix Denmark)

Kager, frugtstænger, flødeboller og frugt udformet som vilde dyr er alt sammen fortid for børn i dagtilbud i Nakskov på Lolland.

For der må ikke længere deles noget som helst ud, når lille Alma eller William har fødselsdag.

Forældrebestyrelsen for dagtilbudsområde Nakskov mener nemlig, at det har taget overhånd med fødselsdagslækkerierne, og derfor har de valgt at forbyde børnene overhovedet at dele noget ud til kammeraterne, når der er fødselsdag.

Baggrunden for beslutningen er, at Lolland Kommune har en nul sukker-politik, og den er opstået i forbindelse med, at man ikke har kunnet dele ud under corona, fortæller Natascha Leth Jørgensen, der er næstformand i Forældrebestyrelsen for dagtilbudsområde Nakskov.

- Vi vil gerne undgå at få tykke børn og undgå at skabe ulighed blandt børn, og det blev meget konkurrencepræget. Og der er altså forældre, der ikke har råd eller ressourcer til det.

Den beslutning ærgrer Anja Olsson, som er mor til femårige Laust, der går i børnehave i Børnehuset Skovgårdsvej i Nakskov.

- Jeg husker selv glæden ved at dele ud i børnehaven. Det er en vigtig læring at vise glæde over at give noget.

- Vi skal passe på med at lave forbud hele tiden, siger hun.

Facebook-opslag satte gang i en shitstorm

Forbuddet blev indført i juni måned, men da Anja Olsson i sidste uge skrev et indlæg om sine tanker på Facebook, satte det gang i debatten og en shitstorm mod forældrebestyrelsen.

Og debatten er kærkommen, mener hun.

- Fordi nogle overpynter kagerne, behøver man ikke at lave et forbud. Så må man arbejde med det, der kan være en udfordring, mener Anja Olsson, der udover at være mor til Laust også er uddannet pædagog.

Hun mener også, det er vigtigt at kommunikere til forældrene, at det, der skal deles ud, ikke behøver at koste en bondegård, og det behøver heller ikke at være noget, man kan spise.

- Det kan være sæbebobler eller balloner.

Hvis nogle forældre ikke har overskud til at sende børnene afsted med fødselsdagslækkerier eller balloner, må institutionen hjælpe til, mener Anja Olsson.

'Børnene straffes for noget, de voksne ikke kan administrere'

Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen synes, at forbuddet er synd for børnene.

- Når et barn har fødselsdag, er det en meget stor dag, der kan sammenlignes med juleaften. De glæder sig til at fortælle os alle, at de har fødselsdag, og de glæder sig til at blive hyldet af deres venner, få en gave og dele noget ud, siger hun.

Og er der nogle forældre, som ikke har overskud til at sørge for fødselsdagsgodter eller glemmer det i en travl hverdag, så skal andre voksne træde til og hjælpe, mener børnepsykologen.

- Det, der er lidt trist her, er, at det er de voksnes problem. De voksne kan ikke administrere det, og det går ud over børnene, siger Margrethe Brun Hansen.

Hun bakker dog op om, at alle børn skal være lige i børnehaven, og derfor burde kommunen eller Forældrebestyrelsen i dagtilbudsområde Nakskov i stedet lave nogle regler og normer for, hvordan fødselsdagene skal foregå.

- I mange institutioner har jeg set, at man har uddelt 10-12 opskrifter og beder forældrene komme med noget, der ville være passende, som ikke bliver overdådigt, men lander der, hvor alle kan være med. Og kan du ikke være med en dag på grund af sygdom, travlhed eller økonomi, så sig det i børnehaven, så bager de noget.

- Så skal det barn nok få lov til at dele ud, så vi alle er lige i børnehaven, siger Margrethe Brun Hansen.

Sektorchef for skole og dagtilbud i Lolland Kommune og leder af hele dagtilbudsområdet, Esben Fossar Andersen, har ikke ønsket at stille op til interview, men siger i skriftligt svar til DR:

- Jeg respekterer bestyrelsens belutning, men har ingen ønsker om at kommentere yderligere.

FacebookTwitter