Småbørnsmor til forældre: Hvorfor kommer I ikke til møderne?

Linda Pilgaard Skov, der er mor til tre, oplever ofte, at forældremøder bliver aflyst eller at meget få dukker op.

Linda Pilgaard Skov er mor til Bertram på 10 måneder, Mathilda på fire år og Benjamin på syv år. Hun synes, at der er for få forældre, der møder op til arrangementer i børnehaven og på skolen. (Foto: © Trine Warrer Juul, (c) DR)

Når skolen eller daginstitutionen indkalder til forældremøde og sociale arrangementer, så er det i bedste fald en lille, fast skare, der møder op, og i værste fald bliver mødet aflyst, fordi for få er tilmeldt.

Det oplever Linda Pilgaard Skov fra St. Merløse ved Holbæk.

Hun er mor til tre børn i alderen 0-7 år, og særligt i datterens børnehave har hun oplevet, at møder bliver aflyst.

- Og når vi endelig har et møde, så er vi den samme skare, der sidder der, siger hun.

Hun efterlyser svar på, hvorfor nogle forældre ikke møder op til arrangementerne.

- Er det, fordi de ikke har lyst, ikke har tid eller mener, at der ikke er nogen grund til at være der?, spørger hun.

Forældrene er pressede

En stor del af forklaringen er, at familierne er for pressede, mener formand for forældrenes landsorganisation FOLA, Louise Gjervig Lehn.

- Danske børnefamilier arbejder meget, og det at skabe mere fleksibilitet i den enkelte børnefamilie såsom deltidsarbejde er noget, der fylder meget hos os, siger hun.

Men selvom Linda Pilgaard Skov og hendes mand har tre små børn, og hun snart afslutter sin barsel og vender tilbage til sit fuldtidsjob, så er det et spørgsmål om prioritering, mener hun.

- Vi prioriterer vores børn meget højt. Det gør vi også med vores arbejde, men vi skal have det hele til at passe sammen. Vi må flekse på jobbet og skubbe lidt rundt på det, for vi vil være med i vores børns liv, siger hun.

Skolerne mærker det også

På skolerne genkender man, at det kan knibe med at få forældrene til at møde op.

Det fortæller Danmarks Lærerforening og Skolelederforeningen.

- Der, hvor det er sværest, er ved sociale arrangementer, hvor man måske tager noget tid på en lørdag. Der kan det være svært at få folk til at komme, eller også er det altid de samme, der melder sig, siger formand for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal.

Han understreger, at der er stor forskel på de enkelte skoler. Nogle skoler må helt aflyse arrangementer og møder, mens andre mere har problemer med, at det altid er den samme lille gruppe, der bliver væk.

Generelt er dog en svagt stigende tendens til, at flere bliver væk, oplever han.

- Hvis man laver sociale arrangementer, så kommer der færre, end der gjorde for 5-10 år siden, lyder Claus Hjortdals vurdering.

Thomas Andreasen, medlem af hovedbestyrelsen i Danmarks Lærerforening, genkender billedet.

- Jeg kan godt genkende det med, at interessen er vigende, men der er forskel fra skole til skole, siger han.

Vigtigt at forældrene kommer

Thomas Andreasen understreger, at det er vigtigt for børnenes skoleliv, at forældrene bakker op om arrangementerne.

Det mener eleverne fra 5. klasse på Holmegaardskolen i Fensmark også.

- På et tidspunkt var min mor med i forældrerådet, men så fik hun for travlt og droppede det. Det var dejligt, mens hun var der, for så kom hun til arrangementerne, og så var man ikke helt alene, hvis man ikke lige havde nogen at være sammen med, siger Mikela Houby Skov Madsen.

Forældre: Det skal give mening

Hos foreningen Skole og Forældre mener formand, Mette With Hagensen, at skolerne skal blive bedre til at fortælle, hvorfor det er vigtigt, at forældrene kommer, og så skal arrangementerne give mening.

- Der, hvor det giver mening, er, når man kan komme og gå, så det ikke bare er to timer. Det er måske et åbent hus, hvor man kan se nogle produkter, ens børn har lavet og tale om dem derhjemme, siger hun.

Er man en dårlig forælder, hvis man bliver væk?

Men selvom det kan være svært at få øje på forældreopbakningen til sociale sammenkomster og møder, så er forældre faktisk mere involverede i børnenes skolegang end nogensinde før, lyder det fra Maria Ørskov Akselvoll, som er sociolog og har skrevet en ph.d.-afhandling om forældreengagement.

- Der er meget at forholde sig til. Historisk set har forældre aldrig været så involveret i skolen, som de er i dag. Der er både forventninger til, at man følger med på intra, er fagligt inde over, og så er der forventninger om at deltage i det sociale. Tilsammen kan det blive et omfattende arbejde, siger hun.

Hun mener, at vi bør erkende, at det ikke er muligt at få alle forældre til at involvere sig lige meget og i stedet tænke forskellene ind i samarbejdet:

- Vi skal nok tænke i færre, men mere kvalificerede arrangementer, siger hun.

Fakta om børneliv:

  • DR Sjælland sætter fokus på børns liv og vilkår med temaet ”Det gode børneliv”.

  • Det er brugerne, lytterne og læsernes og problemstillinger, der bliver taget udgangspunkt i. Ikke journalisternes vinkler.

  • Vi deler under #drbørneliv