Småøer bliver hårdt ramt af nedskæringer

Regeringen fjerner 31 millioner af LAG-midlerne, og det vil ramme småøerne, mener formand.

Små virksomheder på småøerne bliver ramt af regeringens nedskæringer på LAG-midler (Foto: Nikolaj Aarestrup Hviid)

Det kommer til at gå ekstra hårdt ud over de danske småøer, når regeringen næste år fjerner 31 millioner kroner af de såkaldte såkaldte LAG-midler, der støtter erhvervs- og kulturprojekter i landdistrikterne.

Det siger formanden for Sammenslutningen af Danske Småøer, Dorthe Vinther fra Omø i Storebælt.

- Jeg er ret sikker på, at det får konsekvenser for småøerne, hvor virksomhederne er så små, at de ikke passer ind i de andre tilbud, der er fra for eksempel regioner eller vækstministeriet, siger hun.

På Omø har et tangprojekt fået LAG-midler. På Agersø har købmanden fået LAG-midler og det samme gælder på en lang række andre småøer i Danmark.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen begrunder nedskæringerne med, at regeringen har valgt at omprioritere nogle af midlerne.

- Vi giver stadigvæk LAG-tilskud, men vi giver nu landbruget bedre udviklingsmuligheder, så vi bedre kan bevare landbruget og arbejdspladser i vores landdistrikter.

Men den prioritering vil ramme beskæftigelsen på småøerne, mener formanden for Sammenslutningen af Danske Småøer, Dorthe Vinther.

- Det er selvfølgelig fint nok, at landbruget får bedre betingelser for at overleve, men der hvor man skulle generere beskæftigelse, i virksomheder indenfor andet erhverv og turismen, der kommer pengene til at mangle, siger hun.

Fakta om LAG-midler

  • LAG står for LokaleAktionsGrupper.
  • I 2015 var der 94,2 millioner kroner til rådighed for landdistrikt-projekter
  • I 2017 falder beløbet til 63 millioner kroner

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.