Småøerne har oprustet til årets rykind af turister: I år går man ikke forgæves efter mad

Flere spisestede og overnatningsmuligheder er dukket op på mange småøer efter sidste års boom af besøgende.

Det er ikke kun fastboende, men også mange nye, der kommer til og åbner restauranter, cafeer og andre turisttilbud på øerne, siger formand for Sammenslutningen af Danske Småøer, Dorthe Winther. (Foto: Tobey Nordenlund © (c) DR)

Sofie Båth langer is fra et mikromejeri over disken på Orø Strandcamping, som hun og manden er nye indehavere af.

Sidste år var de selv på campingferie rundt om på øerne i Danmark med deres to børn, men de savnede at kunne få en lækker kop kaffe eller et godt glas vin, mens børnene legede.

- Så tænkte vi, at når vi mangler det, er der nok også andre der gør, og så købte vi campingpladsen her.

Parret har valgt at satse på specialkaffe, is, god mad og vin på campingpladsens restaurant, og de tror på, at efterspørgslen er der.

- Der kommer en masse fra København, som kender Coffee Collective og kender alle de ting vi har, og som synes det er megafedt, at selvom de er i sommerhus ude på øen, så kan de stadig få det, de er vant til at få i København, siger Sofie Båth.

Hendes mand Mikael Båth arbejder til daglig som restaurantchef på den trestjernede Michelin-restaurant Geranium i København, men han har ikke planer om at lave gourmet på øen.

- Det skal ikke være Michelin-standard, det skal ikke være gourmet, men det må gerne smage godt, både det man spiser og drikker, siger han.

Det var en campingferie rundt på flere øer i Danmark sidste sommer, der gav Mikael Båth og hans kone ideen til at åbne Orø Strandcamping med fokus på specialkaffe, -is og god mad. (Foto: Tobey Nordenlund © (c) DR)

Der er andet end København

Midt på Orø er øens gamle butik Willy Købmand, der lukkede for 15 år siden, genopstået som butik med økologiske og biodynamiske produkter, restaurant og bageri.

- Efter vi gik i gang med at åbne butikken fandt vi ud af, at der er rigtig mange folk, der gerne vil have nogle flere produkter af bedre kvalitet, fortæller indehaver Signe Bing.

Sammen med sin mand Ulrik Bing har de hidtil drevet adskillige restauranter og barer i København, men efter at have købt et sommerhus på Orø fik de øjnene op for potentialet udenfor hovedstaden.

- Jeg ved ikke, hvorfor jeg har været så fokuseret på København. Jeg startede med Lej et lig, Halvandet, Færgen Ellen og Kontikibar, som vi stadig har, og det er helt galt, at jeg ikke for lang tid siden så, at der også var andet end København. Det har også undret mig selv, siger Ulrik Bing.

Derfor har parret sammen med en ven også købt en gammel gård på Orø, som nu er omdannet til ø-hotel med wellness-afdeling og mulighed for selskaber i den gamle lade.

- Orø ligger en time fra København, så der er fuldt booket overalt, man kan ikke få en plads, så der er helt klart muligheder, siger Ulrik Bing.

Etablerede spise- og overnatningssteder som Orø Kro ser det ikke som konkurrence, men derimod en fordel, at de bliver flere om at betjene turisterne.

- Det er fantastisk. Det er godt for øen og godt for de gæster, der kommer og besøger os, så har de mere at gå ud og kigge på, siger Annette Jaeger, der er restauratør på Orø Kro.

Samarbejde om turisterne

Og det er ikke kun Orø, der har oprustet til årets turistsæson, efter at småøerne sidste sommer blev overrendt af gæster, der benyttede sig af tilbuddet om gratis færger. Det gælder en lang række af småøerne.

- Jeg oplever, at der åbner ekstra spisesteder, bed an breakfast udvider, og der er også flere aktiviteter. Det er selvfølgelig fastboende, der gør det, men det er også nogle af de nye, der kommer til, der vil være en del af turismen, siger Dorthe Winther, der er formand for Sammenslutningen af Danske Småøer.

Ulrik Bing, der i mange år har drevet firmaer og barer i København, kan ikke forstå, at det tog så lang tid at få øje på Orø. (Foto: Tobey Nordenlund © (c) DR)

På Fejø havde de sidste år en udfordring med at håndtere de mange turister, så i år er de helt oppe på at have ni forskellige spisesteder.

- Man har også samarbejdet om at sikre, der altid er noget, der har åbent på øen. Så man går ikke forgæves som turist, hvis man skal over og spise på Fejø, siger Anne-Grethe Laursen, der er formand for Fejøforeningen.

På Orø er Iben Møller fra Skælskør på besøg med sin familie, og hun er godt tilfreds med udvalget.

- Jeg synes, det er så dejligt, at her er special-is og forskellig øl og kaffe, for det gør det bare sådan lidt mere attraktivt, siger hun.

Facebook
Twitter