Smitte blandt personale: Flere plejecentre lukker for besøg

Ringsted Kommunes borgmester kalder flere tilfælde af coronasmitte for et wake-up-call.

Arkivfoto. En medarbejder på et plejehjem i Brønderslev og på et plejehjem i Ringsted er smittet med coronavirus. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

En medarbejder på Ortved Plejecenter i Ringsted er konstateret smittet med covid-19.

Efter fundet af coronasmitte har kommunen besluttet at lukke alle plejecentre og bosteder for besøg de næste to uger, så smitten ikke spredes, fortæller borgmester i Ringsted Kommune Henrik Hvidesten (V).

- Det er et wake-up call til os alle sammen. Vi er blevet mindet om, at corona stadig er blandt os. Derfor sætter vi massivt ind for at forhindre yderligere smitte, siger han.

Kommunen arbejder også på at oprette et testcenter i byen, som gerne skulle være klar til at blive taget i brug i næste uge.

I første omgang vil kommunen teste beboerne på Ortved Plejecenter samt personalet på alle kommunens plejecentre, så man kan få inddæmmet smitten.

Derudover skal personalet på kommunens bosteder og andre medarbejdere, der arbejder med svage i samfundet, testes for coronavirusset, fortæller borgmesteren.

- Der er flere medarbejdere, der har været på flere af vores plejecentre. Derfor ved vi ikke, om smitten er spredt mellem plejecentrene. Vi vil forhindre, at smitten spredes yderligere, siger Henrik Hvidesten.

Borgmesteren opfordrer desuden borgerne i Ringsted til at følge myndighedernes retningslinjer, så coronasmitten kan inddæmmes.

- Corona er blandt os, og den går bare ikke lige væk. Det er situationen i Ringsted et eksempel på, siger Henrik Hvidesten.

Plejehjemsmedarbejder smittet i Brønderslev

Også i Brønderslev lukkes der for besøgende på ét af kommunens plejecentre.

Det drejer sig om Plejehjemmet Kornumgård, hvor en medarbejder er testet positiv for covid-19.

Testen blev taget som et almindeligt check, som alle plejehjemsmedarbejdere ifølge retningslinjerne får udført jævnligt. Medarbejderen havde ellers ingen symptomer, oplyser forstanderen på Plejehjemmet Kornumgård.

Plejecentret har nu lukket for besøg, og alle beboere og medarbejdere er blevet testet. Alle skal igennem endnu en test en af de nærmeste dage.

Plejehjemmet vil forblive lukket, indtil alle beboere og medarbejdere er testet negativ to gange.

’Pludselig kommer det tæt på’

De mange tilfælde af coronasmitte vækker bekymring hos flere indbyggere i Ringsted.

- Pludselig kommer det for tæt på. Meget tæt på her i Ringsted, siger Conni Johansen, der selv bor i Ringsted.

Hun indrømmer, at de nye tilfælde af corona gør hende nervøs, og hun nok vil færdes mindre ude, fordi hun er i risikogruppen.

Conni Johansen er dog glad for, at der kommer et testcenter til byen.

- Jeg er selv blevet testet før, men jeg kunne godt finde på at gøre det igen på grund af det her, siger hun.

Tommy Funke fra Myrup lidt uden for Ringsted er også mere påpasselig, når han færdes ude i byen.

- Jeg er selv hjertepatient, og jeg er meget forsigtig med, hvem jeg omgås, og om folk kommer for tæt på. Jeg synes, at coronavirusset er begyndt at komme lidt for tæt på her i byen, siger han.

Vejledningerne gælder stadig

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i infektionsimmunologi på Københavns Universitet, skal borgerne i Ringsted og Brønderslev tænke sig om, fordi der lige nu er en ophobning af smittede personer i de to områder.

- Der vil nok være en del, der går rundt og er smittede, som man ikke har fundet endnu, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Derfor råder han folk til stadig at holde afstand og have en god håndhygiejne.

- Reglerne og vejledningerne gælder hele tiden, men folk har haft en tendens til at sænke paraderne, fordi det er gået godt. Men vi har stadig denne udfordring, som vi skal tackle, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Ringsted Kommune holder senere i dag møde med Region Sjælland og Styrelsen for Patientsikkerhed for at lægge en strategi for at mindske smitten i kommunen.