Søren var tæt på at dø: Nu får læger hård kritik

Disciplinærnævn slår fast, at der var mangler i operation, der var tæt på at koste Søren Rasmussen livet.

Søren Rasmussen lever i dag af flydende kost gennem et kateter i brystkassen. (Foto: PRIVATFOTO © PRIVATFOTO)

Søren Rasmussen fra Falster var tæt på at miste livet og måtte akut overføres til specialister på Køge Sygehus efter en mislykket tarmoperation den 6. juni sidste år på Nykøbing F. Sygehus.

Få uger efter lukkede Region Sjælland for akutte operationer på Nykøbing Falsters mavetarmkirurgiske afdeling i erkendelse af, at sygehuset manglede specialister og ledelse på afdelingen.

Tidligere i år fik familien Rasmussen afslag på en klage fra Patienterstatningen, men godt et år efter fejloperationen har Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn nu givet Søren Rasmussen medhold i klagen.

De to læger fra Nykøbing Falster, der opererede ham, handlede under normen for almindelig anerkendt lægefaglig standard, står der i afgørelsen.

43-årige Søren Rasmussen vil bruge nævnets afgørelse til at søge erstatning på ny, fordi han nok aldrig kommer i arbejde igen, fortæller han. Inden operationen arbejdede han som handicaphjælper.

- Jeg ender formentlig som førtidspensionist, siger han og tilføjer:

- Jeg ville da meget hellere tjene mine egne penge. Så jeg mener, at det er rimeligt, at jeg bliver tilkendt en erstatning, fordi de to læger begik den fejl, at de ikke sendte mig videre til specialisterne i Køge, siger han.

Sygehusdirektør Arne Cyron beklager fejloperationen og erkender, at lægerne på Nykøbing F. Sygehus burde have sendt Søren Rasmussen videre til Køge Sygehus tidligere i forløbet.

- Vi har indskærpet overfor vores læger, at de altid skal sende patienter videre, hvis de står overfor en opgave, som de ikke kan magte. Med det samme, vi hørte om den her fejloperation, lukkede vi for akut tarmkirurgi, indtil der var ansat en ny kompetent leder, og lægerne havde været på ekstra uddannelse i Odense. Det her må ikke ske igen, siger han.

Søren Rasmussen får i dag - mere end et år efter den fatale fejloperation - al sin næring via en sonde i brystkassen.

De to læger, der opererede ham, skar et stort stykke af hans tyndtarm og satte den sammen med tyktarmen. Det får de kritik for i afgørelsen, hvor det fremgår, at de ikke burde have foretaget dette indgreb, fordi Søren Rasmussen havde meget høje bakterietal.

De skulle i stedet have anlagt en stomi, så han kunne komme af med sin afføring, hedder det.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.