Sommerferie, arbejde eller mekanikeraftale: Callcentre kimes ned af folk, der vil ændre vaccinationstid

Det kan være svært at overholde vaccinationskalenderen, hvis for mange vil ændre deres vaccinationstid til andet stik, melder Region Sjælland.

(Arkivfoto) Ægteparret Inga og Erling Halmqvist får deres anden og sidste vaccination. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Sommeren er over os, vaccinationsprogrammet er i fuld gang og coronapandemien er ved at være fortid.

Men det betyder ikke, at telefonerne på landets corona-callcentre er stille. Faktisk bliver de kimet ned i øjeblikket.

Region Sjælland melder, at i 80 procent af tilfældene, så er det opringninger fra borgere, som gerne vil have flyttet tidspunktet for deres andet stik med corona-vaccinen, fordi det ikke passer med sommerferieplanerne, arbejdet eller andre arrangementer.

Men det giver store udfordringer, for planlægning er vigtig, fortæller Trine Holgersen, der er ansvarlig for regionens vaccinationsprogram:

- Hvis folk slipper deres vaccinationstider nu, så risikerer vi at skubbe det, så vi ikke når at få folk ind til vaccination inden for tidsrammen - og det kan skubbe vaccinationskalderen, siger hun.

- Derfor opfordrer vi folk til at holde fast i deres vaccinationstid.

Også i landets andre regioner ringer folk for at få flyttet deres anden vaccinationstid, og i Region Syddanmark lyder opfordringen, at folk ikke tager udgangspunkt i det første stik, når de booker tid, men i det andet stik, fordi den tid vil lande midt i den store ferieperiode.

Kim Ahlers, der er vagtchef og ansvarlig for corona callcentret i Region Syddanmark, påpeger i øvrigt, at hvis en borger ikke kan nå stik to inden 42 dage, så bliver coronapasset rødt, og borgeren ryger over i testsystemet.

- Det får flere borgere til at vælge enten at droppe ferien eller at få vaccinen på et center længere væk, siger han.

Bekymringen for corona er meget lav

Det er i flere måneder blevet diskuteret, hvem der skulle stå forrest til at få de to stik i armen. De ældre, de unge eller sportsudøverne. Så hvorfor virker folk mere afslappede omkring vaccinen nu, tænker du måske?

Det har Michael Bang Petersen et svar på. Han er leder af Projekt-Hope på Århus Universitet, der måler danskernes adfærd under corona-pandemien.

Han mener, en del af forklaringen kan findes i, at vi lige nu åbner samfundet op og er på vej mod en mere normal hverdag:

- Bekymringen har ikke været lavere end før pandemiens begyndelse, så folk føler ikke, at det er et spørgsmål om liv eller død at blive vaccineret, og fordi man ikke er så bekymret, så tænker folk, at de måske lige kan rykke lidt rundt på det, siger han.

'Nu gælder det om at få hjulene til at køre uden besvær'

En af dem, der er villig til at strække sig langt for at få vaccine i hus, er Lone Bjerregaard fra Præstø. Hun var ellers inviteret til et andet arrangement på dagen, hvor hun skulle have sit andet stik, men:

- Jeg valgte altså at sige nej tak og få det andet stik. Det var meget vigtigere for mig, siger hun.

- I denne her situation har vi bidt tænderne sammen så længe, så nu gælder det bare om, at få hjulene til at køre med så lidt besvær som muligt. Så man burde kunne gebærde sig rundt om den tid, man har fået, fortsætter Lone Bjerregaard.

Lone Bjerregaard mener, at folk burde prioritere deres tid til vaccination uden for meget besvær. (Foto: Thor Malthe Andersen © (c) DR)

Jens Andreasen er også mødt op for at få overstået sit vaccinestik, da DR møder ham i vaccinationscentret. Han mener, det er helt rimeligt, at folk gerne vil have ændret deres vaccinationstid, hvis det ikke lige passer den dag.

- Man bør jo ikke vælge en tid, der er midt i ens sommerferie. Men det er helt rimeligt, at man gerne vil have mulighed for at ændre sin tid. Vi har jo alle sammen ting, vi synes er vigtige, som vi også skal, siger han.

Selv har han dog planlagt sig ud af sin vaccinationstid og bestilt en tid på sin fridag.

-Det er nemmere at gøre på en fridag, så det ikke rammer sammen med jobbet. Måske arbejdsgiver har specifikke opgaver, som ikke kan flyttes og som skal løses den dag, siger Jens Andreasen.

Ifølge professor i eksperimentel virologi på KU, Allan Randrup Thomsen, viser forsøg, at det ikke nødvendigvis er et problem for den enkelte borger, hvis der går længere end de anbefalede seks uger mellem første og andet stik.

De seks uger handler i stedet om vaccineproducenternes garanti og det store logistiske arbejde, der er med at vaccinere befolkningen. Og det er det store vaccinationsprogram, som er grundlaget for genåbningen af samfundet.

- Derfor er det ikke hensigtsmæssigt, at der skal tages alt for mange personlige hensyn, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk