Sophie hyldes i den lokale brugs: 'Frivilligt arbejde er altafgørende'

Anerkendelse af frivilliges arbejde er vigtig, mener Landdistrikternes Fællesråd.

Sophie Jørgensen har fået flere henvendelser fra borgere i området, efter frivilligcenteret på Stevns fredag hængte ti billeder op af frivillige i den lokale brugs i Hårlev. (Foto: Jeppe Højmark Mikkelsen - DR Sjælland © DR Sjælland)

- Hvis vi går herhen, hænger jeg som den første i rækken, fortæller Sophie Jørgensen og peger på et stort billede, der pryder væggen over grilltilbehøret i SuperBrugsen i Hårlev på Stevns.

(Foto: Jeppe Højmark Mikkelsen - DR Sjælland)

Billederne er taget af den lokale fotoklub i samarbejde med Stevns Frivillighedscenter og skal inspirere borgerne til at hædre dem, der arbejder frivilligt.

- Det er lidt sjovt at se sig selv på den måde, må jeg indrømme, siger hun og studerer billedet.

Udover et portræt af Sophie Jørgensen, der er frivillig formand for og skuespiller i Stevns Friluftsscene, står der også på billedet, at hun ’kan lide at spille teater, synge og danse’ og ’fællesskabet giver livsglæde, livsbekræftelse og en masse positiv energi’.

Billeder sætter fokus på frivillighed

De ti billeder i den lokale brugs er kun starten på en større udstilling, som frivillighedscenteret er i gang med at etablere.

- Befolkningen kan se, hvad vi går og laver. Vi vil også gerne fange nogle nye frivillige, som vil være med i vores frivillige arbejde på hele Stevns, fortæller Jonny Andersen, der er formand for Stevns Frivillighedscenter.

Formand for frivillighedscenteret Jonny Andersen mener, at udstillingen i brugsen er en anden måde at hylde frivillige på. (Foto: Jeppe Højmark Mikkelsen - DR Sjælland)

Brugsuddeleren Frank Juul Christiansen oplever mange positive kommentarer fra områdets beboere, når de ser skiltene i butikken.

- Der er rigtig mange frivillige i Stevns Kommune, og kunderne kender nogle af dem, der hænger på væggen.

’Frivillig indsats er altafgørende’

Lokale kræfter til at drive aktiviteter, faciliteter og idrætstilbud betyder meget for de mindre byer, understreger landsformanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

- Den frivillige indsats i landsbyer er altafgørende. Det er de frivillige, der holder byfesten, hjælper med en ekstra støtte og pleje og holder liv i idrætsfaciliteterne. Derfor er det vigtigt at hylde deres indsats, siger han.

For det er især de mindre byer, der er afhængige af, at lokale giver en hjælpende hånd, mener formanden.

- I de større byer er der flere kommercielle og statsstøttede tilbud. I landsbyerne er det meste drevet af frivillige kræfter.

Derfor påpeger Steffen Damsgaard, at de andre frivillige, der ikke er portrætteret i SuperBrugsen, fortjener en ligeså stor hyldest.

- Det eneste, man kan give de frivillige, er anerkendelse og et skulderklap. Vi ser også en tendens til, at kommunerne er begyndt at hylde de frivillige med priser for deres indsats.

I Hårlev mærker Sophie Jørgensen også anerkendelsen af at være frivillig.

- Jeg har modtaget flere sms’er, og en skrev til mig, at det var en flot hyldest, fortæller hun.