Sorø har sin helt egen julekvinde: Charlotte deler gaver ud til flygtningebørn

Familievejleder Charlotte Lestern i Sorø Kommune mener, at alle har ret til at få en julegave - uanset, hvor man kommer fra.

Den snehvide varevogn er læsset til randen med pakker og papkasser.

Vognen mangler blot nogle rensdyr til at trække foran. Ellers kunne man let tro, at det var en moderne version af julemandens kane, der opholdt sig på den grå parkeringsplads.

Familievejleder Charlotte Lestern har nu i fire år kørt rundt i Sorø Kommune for at sprede juleglæde til udsatte familier. (Foto: Johanna Maj Varming © DR Sjælland)

I Sorø Kommune har man nemlig sin egen julemand - eller rettere sagt julekvinde. Det er familievejleder Charlotte Lestern, der i disse dage spreder juleglæde blandt Sorøs udsatte familier.

Her kører hun rundt i kommunen og deler julemad ud til udsatte familier og kommer med julegaver til flygtningebørn. En juletradition, der nu er i gang for fjerde år i træk.

- Jeg synes, alle skal have gaver, når det er jul. Så er det er ligegyldigt, hvor man kommer fra, understreger hun.

Opgaven er ikke blevet givet af Sorø Kommune. Den del tager Charlotte Lestern på sin egen kappe. I stedet har kommunen givet hende lov til at bruge noget af arbejdstiden på at dele gaverne ud.

Julegaverne er samlet ind af Charlotte Lesterns julehjælpere, der består af Venligboerne i Sorø Kommune samt en førsteklasse fra en privatskole i byen.

- Det har været alle mulige frivillige, der vil hjælpe med at give, og det har været fantastisk at være med til.

Flygtet til Danmark fra afrikanske militser

Den hvide varevogn er nået aftenens destination i den nordvestlige del af Sorø.

Bilens hvide skær lyser næsten op i det dunkle vintermørke, da Charlotte Lestern triller bilen ind i boligkvarteret.

Hun træder ud og trækker døren op i den ene side. Bilens store bagagerum er fyldt til bristepunktet, og øjnene fanger hurtigt den store legetøjshest, som troner i toppen af gaverbunken.

- Det er fællespakken. Det er en hest, der kan vrinske. Det er en kæphest. Den har vrinsket hele dagen, når jeg har kørt rundt, siger familievejlederen og slår en latter op, mens hun tager en kasse ud af bilen.

Kæphestens kommende ejer er familien Uwamahoro, som er kvoteflygtninge, der for fem år siden kom til Danmark efter at være flygtet fra den Den Demokratiske Republik Congo.

Inde i familiens stue står et juletræ ved vinduet. Det er pyntet med farverige kugler og hjemmeklippede julehjerter, der er flettet af papir fra ældre magasiner.

Træet er doneret af én af Charlotte Lesterns bekendte, der sælger juletræer. Her har familien selv været ude at vælge, hvilket træ der skal fældes og pynte i deres stue.

  • Den hvide varevogn var læsset med julegodter og gaver, når Charlotte Lestern fordeler gaver til udsatte familie. (Foto: Johanna Maj Varming © DR Sjælland)
  • Julehyggen var også til at finde hos familien Uwamahoro, som for fem år flygtede hertil fra Den Demokratiske Republik Congo. I stuen havde de pyntet deres eget juletræ. (Foto: Johanna Maj Varming © DR Sjælland)
  • Familiens nye kæphest blev straks taget i brug af lillesøsteren Gloria. (Foto: Johanna Maj Varming © DR Sjælland)
  • Det var lækre julegodter til at finde i en store kasse, som Charlotte Lestern havde bragt med til familien. (Foto: Johanna Maj Varming © DR Sjælland)
  • Lillesøster Gloria synes det er langt tid at vente til den 24. december, før de måtte åbne deres gaver. Storesøster Asifiwe er dog glad for at få nogle nye ting. (Foto: Johanna Maj Varming © DR Sjælland)
1 / 5

Familien består af mor Saidati, der er kommet til Danmark med sine fire døtre. Sammen med børnene, sin mor og søster flygtede familien fra afrikanske militser i Den Demokratiske Republik Congo.

Efter familien er kommet til Danmark, har Saidati taget nogle af de mange danske juletraditioner til sig. Derfor har Charlotte Lestern også tilbudt at hjælpe hende med at tilberede en flæskesteg, som familien kan nyde i højtiden.

"Den er blød"

Datteren Asifiwe på ni år får en pakke fra Charlotte Lestern. Hun mærker på den ved at trykke forskellige steder.

- Jeg synes, at den er blød, siger hun og gætter på, at det godt kunne være en bamse, som gemmer sig bag papiret.

Normalt ville familien åbne gaverne fra Charlotte Lestern og de frivillige med det samme. I år har de dog besluttet at vente til den 24. december. Kæphesten måtte børnene dog få med det samme, da den ikke var pakket ind.

- Jeg synes, det er fint at få gaver. Så får man nogle ting, smiler Asifiwe, mens lillesøsteren Gloria på syv år tager sig en ridetur på hesten inde i stuen.

Gloria synes dog, det er lidt svært at vente med at åbne gaverne til på mandag.

- Jeg kunne godt tænke mig at gå ned om natten og stjæle mine gaver, så jeg kan pakke dem op, driller hun med et glimt i øjet og modtager en gave med hendes navn på, som skal lægges under juletræet.

Kærlige kram og knus

De to gaver til pigerne er langt fra de eneste.

Charlotte Lestern har båret en hel sæk ind i stuen, hvor de små til- og fra-skilte afslører, at pakkernes indhold er til familien.

Derudover har familievejlederen også placeret en flyttekasse fra Jem og Fix på familiens spisebord. Familien åbner for kassen, og store smil breder sig på læberne, da de ser julegodterne vælte ud på bordet.

Charlotte Lestern er dog langt fra færdig med dagens opgave som julekvinde. Varevognen er stadig fyldt med mad og gaver til to familier, og dagen efter kommer dagen til at stå på at aflevere pakker til fire forskellige familier.

Og turen rundt med de mange gaver og julemad i Sorø Kommune er en fornøjelse for familievejlederen.

- De bliver glade, og jeg modtager mange kram og meget taknemmelighed, siger hun.

Facebook
Twitter