Sosu-studerende: Vi laver meget andet end at hjælpe ældre på toilettet

Mangel på SOSU-assistenter får nu to studerende på banen.

Det ærgrer Julie Fischer Junge og Line Maria Risberg, at der mangler sosu-assistenter på landets plejehjem og i hjemmeplejen.

De er begge studerende på ZBC SOSU Sjælland Slagelse.

Og nu får en analyse fra Styrelsen for Arbejdsmarked- og Rekruttering, der viser massiv mangel på sosu-assistenter, de to unge kvinder på banen.

De vil gerne tale deres uddannelse op, lyder det.

- Jeg synes, at det er helt vildt ærgerligt, men jeg tror, at det hænger sammen med, at folk ikke har sat sig ind i, hvad vi laver i vores hverdag, og hvad uddannelsen egentlig går ud på, for den er virkelig fed, understreger Julie Fischer Junge.

Line Maria Risberg stemmer i. Hun oplever, at uddannelsen og faget har et blakket ry.

- Der er mange, der tror, at man bare skal hjælpe de ældre på toilettet. Men det har meget mere at gøre med deres hverdag, hvor vi kan hjælpe dem med medicin, og hvad de ellers har brug for. Det tror jeg ikke, at folk er klar over, siger hun.

Studerende: Vi vil gøre en forskel

For begge kvinder er det afgørende, at de føler, at de gør en forskel i deres kommende arbejde.

- Det er givende, at man kan give dem en god hverdag, så får man selv en god dag og føler, at man gør en forskel. Bare en lille ting kan gøre en stor forskel, oplever Lina Maria Risberg.

Julie Fischer Junge tilføjer:

- Vi arbejder også meget med rehabilitering, så de ældre får det nemmere og bedre. Det er rigtig fedt.

Hun fortæller, at det for hende også er vigtigt, at uddannelsen giver mange muligheder for at videreuddanne sig.

- Der er så mange videregående uddannelser, man kan tage efter assistentuddannelsen. For eksempel sygeplejerske, jordemoder, socialrådgiver eller pædagog. Så har man en god baggrundsviden med sig. Det er en god bagage at have med, siger Julie Fischer Junge, der lige nu ser mest frem til praktikken i psykiatrien næste år.

For hende har praktikken været hele afgørende på uddannelsen. Praktik og skoledel er delt ligeligt op, og man kommer løbende i praktik og bruger sin teori i praksis.

- Jeg synes, at det er superfedt, at man ikke bare sidder på skolebænken hele tiden, men kommer ud og prøver det i virkeligheden, siger hun.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.