Sov i 15 meters højde: Lolland vil lade dig overnatte i vindmøller

Udtjente vindmøller skal omdannes til moderne shelters.

På Lolland vil man skabe nye overnatningsmuligheder i gamle vindmøller. (Foto: © Philip Rasmussen, Philip Rasmussen)

På Lolland vil man tage turisterne med op i højden.

Her har man nemlig fået den idé at omdanne udtjente vindmøller til shelters, så besøgende kan sove i 15 meters højde blandt stjerner og skyer.

Normalt adskilles de ældre vindmøller, hvor nogle vingerne anvendes til støjværn, mens resten destrueres.

Det skal nu ændres, mener Marie Louise Friderichsen, der er turistchef på Lolland.

- Lolland har i mange år været foregangskommune inden for alternativ energi. En af udfordringerne ved vindmøllerne er, at deres CO2-regnskab ikke er så gode, når man skal til at skrotte dem. Det koster også mange penge, lyder det fra turistchefen.

Men så kom ideen, at man kunne bruge vindmøllerne som en alternativ overnatningsmulighed.

- Vi har en stor og smuk ø, hvor der er højt til himlen og et vidt udsyn. Så hvorfor ikke stige til vejrs og overnatte tæt på stjernerne, mens man kan kigge udover øen?, lyder det fra Marie Louise Friderichsen, der håber, at overnatningsvindmøllerne kan være med til at brande Lollands satsning på alternativ energi.

Der er blevet tegnet flere skitser til vindmølleprojektet. Skitserne er dog kun et eksempel på, hvordan vindmøllerne kan komme til at se ud. De endelige tegninger af de nye shelters er endnu ikke færdige. (Foto: © Philip Rasmussen, Philip Rasmussen)

Ren Energi Lolland, som står bag projektet, har søgt tilladelse de første steder til at have vindmøllehovederne stående. Derudover har energiselskabet Hofor allerede doneret de to første vindmøllehoveder, som skal omdannes til overnatning.

- Når vi har lavet nogle overnatningssteder i højden, drømmer vi også om at tage nogle vindmøllehoveder og lægge dem rundt omkring på jorden på Lolland som shelters, så de kommer til at ligne små igloer med glastag, hvor man også kan overnatte, siger Marie Louise Friderichsen.

Får lokal opbakning

Borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou (S), er klar til at støtte det alternative vindmølleprojekt.

- Jeg synes, at det er en fremragende idé, og jeg synes, den går godt i spænd med Lollands grønne tænkning, og at vi er et sted i Danmark, hvor der er rigtig mange vindmøller i forvejen, lyder det fra borgmesteren.

Der venter meget arbejde og midler, der skal søges, før projektet kan blive en realitet. Men Lolland Kommune vil arbejde for, at det lykkes, understreger borgmesteren.

- Vi kommer til at bakke op om projektet med alt det, vi kan. Det gælder både økonomi og med interessen for, at det kan være et spændende projekt at gå videre med, fortæller Holger Schou.

Der er blevet tegnet flere skitser til vindmølleprojektet. Skitserne er dog kun et eksempel på, hvordan vindmøllerne kan komme til at se ud. De endelige tegninger af de nye shelters er endnu ikke færdige. (Foto: © Philip Rasmussen, Philip Rasmussen)

Turismeforsker på Roskilde Universitet, Jens Friis Jensen, mener, at den nye type overnatning viser den moderne fortælling om Lolland. Og det er en rigtigt god idé, understreger han.

- Det er dejligt, at man tænker utraditionelt. Kan man overhovedet overnatte i en vindmølle, og hvad er det for en oplevelse? Det er spændende. Det er nyt, og det er unikt. Det fortæller også noget om det sted, man er.

De første fondsansøgninger er sendt afsted til finansiering af projektet, og Ren Energi Lolland håber på at være klar med den alternative vindmølleovernatning om to til tre år.