Spar miljøet for plastikdimser: I Fridas klasse får børnene én stor gave

Miljøorganisationen Plastic Change mener, at små klassegaver giver unødvendig plastik.

Frida Lundgren får én fælles gave fra klassekammeraterne til sin niårs fødselsdag i stedet for mange små billige plastikdimser. (Foto: Thor Malthe Andersen © (c) DR)

Det er svært at få Frida Lundgren til at tørre smilet af ansigtet.

For hele klassens opmærksomhed drejer sig kun om hende og den raslende pakke, hun har mellem hænderne.

- Må jeg pakke op nu? Spørger hun utålmodigt sin lærer.

Selvfølgelig må hun det. Det er nemlig hendes fødselsdag, og hun fylder ni år.

Men i stedet for, at alle de andre elever i 3. klasse på Vestermose Idræts- og Naturfriskole nord for Slagelse hver især har taget en gave med til hende, får hun én samlet gave.

Det besluttede forældrene sig for allerede i børnehaveklassen, fordi de mente, at den løsning er bedre for miljøet, forklarer Trine Christiansen, der er børnehaveklasseleder på skolen.

- Der er ikke så meget forbrug i det, og børnene bruger legetøjet mere. Nogle af de småting, man kan købe, er der en glæde ved at pakke op, men de ender hurtigt på hylden eller i skraldespanden, fordi de er gået i stykker, efter man har brugt dem to gange, siger hun.

Fødselsdag i folkeskolen byder i mange klasser på masser af små gaver af plastik - sjove at pakke op, men som hurtigt ryger nederst i kassen med legetøj.

En tradition, som kalder på unødigt plastik, lyder det fra miljøorganisationen Plastic Change.

Derfor er løsningen den helt rigtige vej at gå, hvis vi vil lære vores børn at være mere miljøbevidste forbrugere.

Det mener Henrik Beha Pedersen, stifter og bestyrelsesformand for miljøorganisationen Plastic Change, der arbejder for mindre plastikspild.

- Det helt afgørende er, at vi overvejer vores forbrug af alle mulige dimser til 10-20-30 kroner, hvor vi udmærket godt ved, at levetiden er meget kort. Det ender lynhurtigt i skraldespanden, eller som noget vi skal forsøge at genanvende, siger han.

Fridas mor: Bedre med en større gave

- Mere Lego! Den har jeg også ønsket mig. Så skal jeg hjem og bygge endnu mere, udbryder Frida Lundberg, mens hun river gavepapiret af sin gave.

Forældrene i Frida Lundbergs klasse har besluttet at skiftes til at købe en gave på vegne af hele klassen til et beløb på cirka 200 kroner. Så skiftes forældre og børn til at købe en gave til den næste på listen, fortæller Fridas mor, Lene Lundberg:

- Så får man en lidt større ting, man kan bruge, i stedet for flere småting, siger hun.