Sportsbyer springer frem på landkortet: Fordele ved at slå idrætsklubber sammen

27 idrætsforeninger skal snart bo side om side, når Holbæk Sportsby slår dørene op.

Efter flere forsinkelser af byggeriet forventer Holbæk Sportsby at åbne i maj. (Foto: Kullegaard A/S)

Flere idrætsforeninger slår pjalterne sammen, og flere såkaldte sportsbyer dukker op forskellige steder på danmarkskortet.

Blandt andet i Holbæk Kommune samler 27 idrætsforeninger sig på en adresse for at hjælpe hinanden med nogle af de ting, som kan være svære, når en idrætsklub står alene.

Her var det netop idrætsforeningerne, der kom med ideen om at samles, så flere opgaver kan løftes i fællesskab.

Det glæder Thomas Kofoed, der er bestyrelsesmedlem i Holbæk Bordtennisklub.

- Vi har haft svært ved at finde en mand til kassererposten, fordi det kræver en del. Der håber vi lidt, at når alle sportsforeninger er samlet herude, at vi små foreninger kan få fat i en fælles kasserer. Så slipper vi for at sidde til generalforsamlingen og have svært ved at finde folk til posterne, siger Thomas Kofoed.

Peter Jensen er træner hos Holbæk Badmintonklub. Han glæder sig til, at klubben kan benytte sportsbyens nybyggede faciliteter.

- Det er en drengedrøm at komme i helt nye faciliteter. Specielt de faciliteter, som vi har kunnet præge i forhold til kvaliteten af gulvet og de ting, som vi gerne vil have. Vi glæder os til at kunne få vores medlemmer herud, og det kan kun gå for langsomt, siger Peter Jensen.

En økonomisk fordel

Det er ikke kun i Holbæk, man opretter en sportsby for at hjælpe idrætsforeningerne.

På landsplan kan man finde lignende sportsbyer i eksempelvis Ringsted, Kalundborg, Vejen og Frederikssund, hvor idrætsforeningerne slår sig sammen.

Også i Høng skal flere idrætsforeninger til at dele adresse i en kultur- og bevægelsespark, hvor første spadestik blev taget den 2. april.

- Vi ser en række steder, hvor man samler idrætsforeninger. I stedet for at have ti steder med dårlig kapacitet kan der være store fordele rent økonomisk og organisatorisk ved, at idrætsforeningerne går sammen, siger Peter Forsberg, der er idrætsanalytiker ved Idrættens Analyseinstitut.

  • Større og mindre haller vil fremover huse 27 idrætsforeninger i Holbæk Kommune. (Foto: iso4300 © Holbæk Sportsby)
  • Selve bygningen vil fylde 23.000 kvadratmeter. Dertil er der et udendørsareal på 47 hektar. (Foto: iso4300 © Holbæk Sportsby)
  • De sidste dele af byggeriet er i fuld gang til åbningen af sportsbyen, der forventer at åbne i løbet af maj måned. (Foto: iso4300 © Holbæk Sportsby)
1 / 3

Det kan også blive nemmere at finde løsninger på, hvordan små klubber får tilknyttet mentaltrænere eller fysioterapeuter, som ofte er for dyre at tilknytte.

Det fortæller Carsten Damgaard, der er direktør i Holbæk Sportsby.

- Det bliver pludselig realistisk at løfte økonomisk for de enkelte foreninger, når de er under samme tag, siger han.

Håber på stigende medlemstal

Idrætsanalytiker Peter Forsberg ser mange fordele for idrætsforeninger ved at gå sammen, og han spår, at de fremadstormende sportsbyer er kommet for at blive.

Thomas Kofoed er bestyrelsesmedlem hos Holbæk Bordtennisklub. Han ser frem til at benytte de nye faciliteter i Holbæk Sportsby. (© PRIVATFOTO)

- Nogle idrætsanlæg har udfordringer i forhold til at blive benyttet. Der kan en god mulighed være, at nogle foreninger går sammen, så de har et større foreningsopland til faciliteterne, hvor man får mere idræt på de samme kvadratmeter. Det vil vi også se fremover, siger Peter Forsberg.

En af dem, som glæder sig til at flytte ind sammen med de andre idrætsforeninger, er Thomas Kofoed fra Holbæk Bordtennisklub.

- Vi kommer fra små, kummerlige lokaler, hvor pudset hang ned ad væggene, og hvor der knap nok var varme. Nu kommer vi ud og får optimale forhold for bordtennisklubben, siger han.

Thomas Kofoed håber også på, at de nye lokaler vil lokke flere medlemmer til klubben.

- Vi bliver helt klart mere synlige i vores sportsgrene herude. Tilskuere, der kommer for at se badminton, vil også se, at de spiller bordtennis ved siden af og tennis udenfor. Det kan helt klart forøge medlemstallet. Vi vil jo gerne have flere til at dyrke idræt, lyder det fra Thomas Kofoed.

De danske sportsbyer går ikke ubemærket hen. Både Sverige, Norge og Island kigger til Danmark i forbindelse med egne idrætsbyggerier.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter