Sprøjtede grøntsager betyder penge til Kræftens Bekæmpelse

Det er vigtigere at spise sundt end om grøntsagerne er sprøjtede, siger Kræftens Bekæmpelse efter kritik.

  • Kartoffelproducent i Lammefjorden Søren Wiuff synes 'kritikken er noget vås'. (Foto: © Trine Warrer Juul- DR Sjælland, (c) DR)
  • Direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen mener, det er vigtigere at spise grøntsager end at undgå sprøjtemidler. (Foto: © Fotograf Tomas Bertelsen, Tomas Bertelsen)
  • Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi, mener, at man skal gøre sig overvejelser om, hvorvidt det er etisk korrekt at modtage midler fra den slags produktion.
1 / 3

'Når du køber grøntsager på Lammefjorden, hjælper du dig selv og din familie med at spise sundt'.

Sådan står der på tusindvis af poser med kartofler, efter at Lammefjordens Grøntsagslaug har meldt sig aktivt ind i kampagnen 'Støt Brysterne'. For hvert kilo solgte kartofler støttes Kræftens Bekæmpelse med 50 øre.

- Men samtidig er Lammefjorden nærmest visnet for liv efter kartoffelhøsten og fremstår som gold ørken, hvor ikke en fugl, ikke en frø og ikke et eneste græsstrå er at se så langt øjet rækker, lyder det fra miljøjournalist Kjeld Hansen.

Han finder det dybt problematisk, at Kræftens Bekæmpelse modtager midler fra konventionelle kartoffelavlere, og han støttes blandt andet af professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos.

- Her har vi en fødevareproduktion med midler, som er potentielt kræftfremkaldende. Der skal man i hvert fald gøre sig nogle principielle overvejelser om, hvorvidt det er etisk korrekt at modtage midler fra den slags produktion, siger Hans Jørn Kolmos, som selv er medlem af Kræftens Bekæmpelse.

Vigtigere med grøntsager end pesticider

Kræftens Bekæmpelse har dog ingen indvendinger mod at modtage støtte fra konventionelle kartoffelproducenter, der må bruge op til 25 forskellige slags sprøjtemidler i deres produktion.

- Vi vil gerne understøtte, at folk spiser flere grøntsager, som er sundt og godt. Så er det mindre betydende, hvordan de er produceret, siger administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen.

- I virkeligheden er det meget, meget mere vigtigere end at man undgår miljøgifte, understreger direktøren.

Kritik noget vås

På Lammefjorden har kartoffelproducent Søren Wiuff svært ved at se problemet:

- Vi støtter Kræftens Bekæmpelse, fordi vi også har døtre og mødre, der risikerer at få brystkræft. Det gælder, uanset om du er konventionel eller økologisk landmand. Jeg synes, kritikken er noget vås, siger Søren Wiuff, der blandt andre toprestauranter har leveret grøntsager til Noma i København.

Dansk kartoffelproduktion har en årlig værdi på cirka 2,5 milliard kroner og giver Danmark eksportindtægter for ca. 1,5 milliarder kroner, oplyser NaturErhvervsstyrelsen, der har igangsat et arbejde for at få kartoffelavlerne til at bruge færre pesticider mod især kartoffelskimmel.

Hidtil er der ikke fundet rester af kræftfremkaldende sprøjtemidler i konventionelle kartofler, fordi der sprøjtes over jorden, mens kartoflerne som bekendt befinder sig et godt stykke nede i jorden.