Stat og kommune i slåskamp om nedlagt museum

Staten og Holbæk Kommune er røget i totterne på hinanden på grund af et museum, der kun nåede at være åbent i 10 måneder.

Vej- og Bromuseet i Holbæk måtte lukke kun ni måneder efter at have åbnet dørene for publikum. Målet var, at det nye museum skulle tiltrække 20.000 besøgende om året. Det lykkedes aldrig.

Det tidligere Bro- og Vejmuseum i Holbæk står nu på tredje år efter indvielsen gabende tomt. Staten og Holbæk Kommune er nemlig blevet uenige om fremtidsplanerne for museet.

Det kostede 11 millioner kroner at opføre museet, som i dag kun er vurderet til én million kroner. Derfor har Statens Ejendomselskab, Freja Ejendomme, fundet en køber til det nedlagte museum.

Men Holbæk Kommune vil ikke acceptere køberen. Og selv om staten ejer museumsbygningen, så ejer kommunen jorden og stritter imod salget med lejekontrakten højt hævet.

Freja: Kommunen vil kun overtage kvit og frit

Administrerende direktør i Freja Ejendomme, Karen Mosbech, skriver i en mail til DR Sjælland, at Freja gennem flere år har forsøgt at finde en løsning. Men kommunen er kun kommet tilbage med krav om at overtage ejendommen stort set kvit og frit:

- Vi har tilbudt at overtage ejendommen for 800.000 kroner, men Freja Ejendomme skal så betale et tilsvarende beløb for at komme ud af den lejekontrakt, som vi har med staten. Det, synes vi, er rimeligt, siger borgmester Søren Kjærsgaard (V).

Det er en lejekontrakt, der koster Freja 150.000 kroner om året, indtil den udløber i 2038. Til den tid vil museet have kostet staten yderligere næsten 3,5 millioner kroner.

Kommune: Bygningen skal bruges til turistattraktion

Holbæk Kommune mener, at bygningen skal benyttes til museum af Holbæk Kommunes turistattraktion, Andelslandsbyen, der er nabo til det nu nedlagte museum, fortæller borgmesteren:

- Vi har sådan set planen klar. Andelslandsbyen er i rivende udvikling, så de kan sagtens udnytte den ekstra bygning, siger Søren Kjærsgaard (V).

Det er aldrig lykkedes at få et vejmuseum til at fungere i Danmark. Det seneste var Danmarks Vejmuseum på Farø, som gik konkurs i 1996 på grund af manglende publikumsinteresse.

Facebook
Twitter