Stigende mangel på bøjletandlæger koster familier og kommuner dyrt

En tandbøjle kan nogle gange være nødvendigt for at rette børns tænder, men det kan have lange udsigter at få den på.

11-årige Lea Corfixen bliver formentlig henvist til bøjle-behandling hos en privat klinik, fordi den kommunale tandpleje i Næstved Kommune ikke kan skaffe en specialtandlæge. (Foto: © Lærke von Hahn, DR)

Hvis dit barn har stort overbid og skal have bøjle på, så er det ikke sikkert, at det er en opgave den lokale skoletandlæge kan løse.

For der mangler specialtandlæger, også kaldet bøjletandlæger, i mange kommuner i hele landet. Og derfor kan kommuner være nødt til at sende børn til private tand-klinikker udenfor kommunen.

Ud over at det kan være en dyr omgang for kommunerne, så er der en risiko for, at nogle børn ikke får den rette hjælp i tide.

Det mener Esben Boeskov Øzhayat, lektor på Odontologisk Institut på Københavns Universitet.

- Jeg er bekymret, hvis kommunerne er ude i en prioriteringsøvelse, hvilket det virker til, at mange er i øjeblikket.

I flere kommuner bliver budgettet for den kommunale tandpleje overskredet år efter år, fordi de er nødt til at købe til sig dyrere løsninger.

- Hvis kommunerne bliver for økonomisk presset, så er der måske en risiko for, at der er nogle børn, der ikke får behandling i tide, og det er problematisk, siger han.

Kommuner er ramt af lange ventelister

Manglen på bøjletandlæger rammer børn i hele landet, siger Stine Brems Mørcholdt, formand for Offentligt Ansatte Tandlægers Udvalg i Tandlægeforeningen.

- Der er ingen tvivl om, at der mangler bøjletandlæger i alle kommuner. Og situationen er blevet værre de sidste par år. Det har medført, at vi har ventelister i mange kommuner.

Stine Brems Mørcholdt mener, at konsekvensen er, at nogle kommuner er nødt til at prioritere, hvor akut behov det enkelte barn har, og derved risikerer nogle børn at komme til at stå rigtig lang tid på venteliste.

- Det går ud over patienterne, fordi de kan komme til at vente rigtig længe på en behandling, som de allerede er blevet visiteret til, siger hun.

Forældre må køre langt efter bøjletandlæger

Når kommuner ikke kan skaffe bøjletandlæger til deres børn og unge, så kan de være nødt til at sende familier ud på længere køretur til private klinikker i andre byer.

Over 400 børn og unge fra Næstved er behandlet i enten Roskilde, Køge eller København hos private specialtandlæger.

Det kan udfordre nogle familier at køre længere væk, mener Stine Brems Mørcholdt, formand for Offentligt Ansatte Tandlægers Udvalg i Tandlægeforeningen.

Tandreguleringsbehandlinger strækker sig ofte over flere år, og hvor børn skal komme til kontroller jævnligt.

- Hvis man er to udearbejdende forældre, så kan det da være rigtig svært, hvis man skal køre langt med sine børn for at komme til tandlægen, siger Stine Brems Mørcholdt.

Det belaster kommunernes budgetter

Næstved Kommune er lige nu nødt til at henvise børn og unge til private behandlinger i tandregulering. Og den ekstra pris må kommunen betale, fordi de ikke selv kan skaffe en bøjletandlæge.

Det siger Jette Leth Buhl, formand for sundhedsudvalget i Næstved Kommune og medlem af SF.

- Det belaster jo kommunens økonomi på den måde, at behandlinger i det private regi er langt dyrere, end hvis det var en kommunal ansat, som havde behandlingerne.

Derfor har Næstved Kommune lige nu afsat 10 millioner kroner ekstra over tre år til den kommunale tandpleje.

Det er en vigtig prioritering lige nu, siger Jette Leth Buhl.

- Vi sender de børn afsted til private klinikker, som er nødvendigt. Så jeg synes, at pengene er givet godt ud, for det er vigtigt for børnenes tandhygiejne på den lange bane.

Også Kalundborg Kommune har haft store udfordringer med at rekruttere bøjletandlæger, siger Vibeke Lorentsen, overtandlæge i den kommunale tandpleje i Kalundborg.

- Vi har i dag en aftale med en privat leverandør, som vi henviser alle vores børn og unge direkte til, hvis der er behov for tandregulering.

Ifølge overtandlægen har løsningen dog vist sig at være en væsentlig dyrere for kommunen.