Stor forskel på, hvor længe du må vente på en byggetilladelse fra kommunen

Selvom alt er klar til et nyt byggeri, så kan det tage op til to måneder at få byggetilladelsen i hus fra kommunen. Det viser en ny analyse af ventetider på byggetilladelser fra Dansk Byggeri.

Der kan gå op til to måneder i nogle kommuner, før du kan få lov til at opføre dit nye hus. (Foto: Marianne Molin © DR Regionalen)

Elektrikeren står klar med skruetrækkeren, mureren har taget skeen i den anden hånd, og tømreren har hævet hammeren, men ham, der skal have huset opført mangler byggetilladelsen fra kommunen.

Den tilladelse kan det tage alt fra fire dage til et par måneder at få, alt efter hvor i landet du bor.

Dansk Byggeris 2016-analyse af ventetiden på en byggetilladelse er netop offentliggjort, og på en klar sidsteplads ligger Ringsted Kommune med en sagsbehandlingstid på i gennemsnit 60 dage. Lige i hælene følger Vordingborg Kommune med 51 dage og Sorø med 47 dage.

Jesper Toftebjerg Andersen er formand for Dansk Byggeri Sjælland, og han både ærgrer sig og undrer sig:

- Håndværkerne er klar, dem, der skal have bygget er klar, og banken har sagt ja, så det er kun kommunen vi venter på, siger han.

De fem hurtigste kommuner i landet har en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på seks dage. Helt i top ligger Vallensbæk. Her kan man få en byggetilladelse på fire dage.

Vi kan blive bedre

De fem langsomste kommuner har en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på 54 dage - og med Ringsted på den suveræne sidsteplads med 60 dage i 2016 mod blot 29 dage i 2015.

Det har borgmester Henrik Hvidesten (V) denne forklaring på:

- Vi er en kommune med en masse aktivitet, og vi har rigtig mange byggesager, og fordi vi har travlt har vi ikke fået afsluttet byggesagerne. Det skal vi blive bedre til.

Ventetiden er opgjort fra den dag, hvor kommunen har modtaget alle dokumenter i forhold til byggesagen.

Der findes ingen regler for, hvor længe en kommune må være om sagsbehandlingen, eller hvor længe der må gå, før kommunen begynder sagsbehandlingen af ansøgningen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.