Streaming ændrer vores tv-vaner for altid

Det går ud over fællesskabsfølelsen, når vi ikke længere ser tv-serier på samme tid, som vi gjorde engang, mener professor i mediehistorie.

Inden for de sidste to år er den måde, vi ser for eksempel tv-serier på, forandret for altid, mener mediehistoriker. (Arkivfoto) (Foto: colorbox © colorbox)

Der var engang, hvor familien Danmark så de samme tv-serier og på samme tid.

Dengang blev den seneste episode af 'Matador', 'Twin Peaks' eller 'Forbrydelsen' ivrigt diskuteret, når man mødte hinanden, men sådan er det langt fra længere.

Udtrykket 'spoiler-alert' har vundet frem i det danske sprog, og det betyder kort sagt, at man ikke må afsløre handlingen i en tv-serie over for andre.

Det kan man nemlig sagtens komme til at gøre nu om dage, for den tid er næsten forbi, hvor vi er samlet på et bestemt tidspunkt for at se næste afsnit af de bedste serier.

Streaming har ændret vores vaner

I stedet kan vi selv streame næste afsnit, når vi vil, eller måske endda se et afsnit eller en hel sæson forud.

Gunhild Agger er professor i mediehistorie på Aalborg Universitet, og hun fortæller, at ændrede tv-vaner også er med til at ændre på fællesskabsfølelsen i forbindelse med en god tv-serie, når man ikke ser den på samme tid:

- Fællesskabsfølelsen er ikke helt væk endnu, når man ser på DR-serier som for eksempel 'Arvingerne', der trak store seertal.

- Men i de seneste par år, og meget hurtigere end nogen kunne tro muligt, er tv-seningen gået over til streaming, siger Gunhild Agger.

Nye fællesskaber opstår

Den store fællesnævner forsvinder altså med tiden, mener Gunhild Agger, der alligevel ser fællesskaber opstå, når der streames populære serier via nettet:

- Vi ser det for eksempel, når der kommer en ny sæson af for eksempel 'House of Cards', hvor der er stor opmærksomhed om det i medierne og blandt folk. Diskussionerne går så videre ind på andre fora som Facebook eller diverse blogs, siger hun.

Gunhild Agger kan sagtens forestille sig, at de ændrede vaner også kan ændre på den måde, tv-serierne er bygget op på:

- Konsekvensen kan blive, at tv-selskaberne begynder at lave dem på en anden måde, for eksempel ved at de bliver egnede til at alle ti episoder i en sæson ses i én køre. Her bliver dramaturgien måske lavet fuldstændig om, så det appellerer til folk, der vil se det hele på én gang, siger hun.

Gunhild Agger forklarer, at området med streamingens betydning for vores tv-vaner endnu ikke er fuldt ud undersøgt, men at medieforskere i hele verden er i gang med det arbejde.