Sundhedsminister og familiefar: 'Jeg prøver virkelig at være hjemme, før pigerne er lagt i seng'

Hvordan er det egentlig at være sundhedsminister under en pandemi?

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke prøver at komme hjem om aftenen, inden hans to piger er gået i seng. (Foto: Malene Klysner Møller © DR Sjælland)

Han vågner ofte tidligere om morgenen, end hvad han selv beskriver som sundt.

Alligevel bliver han liggende under dynen. Men der går ikke længe, før øjnene møder lyset fra en iPad eller telefon for at løse dagens første opgave - han prøver ellers at lade være.

For når vækkeuret ringer, er det op til en ny dag med møder, interviews og en mediebevågenhed fra den danske nation.

Magnus Heunicke vidste godt, at det var en stor opgave, da han sidste år takkede ja til at blive sundheds- og ældreminister for den socialdemokratiske regering.

Hvad han ikke vidste var, at cirka 260 dage efter han tiltrådte som minister, fik han en af de mest markante og fremtrædende roller i dansk politik i kampen mod en fremmed virus.

Hastesager under havregrøden

Det betyder også, at fritid kan være en sjælden gæst hos sundheds- og ældreministeren.

- Det er klart bedre nu, end det var i foråret. I weekenden er det nu mig, der laver mad. Det gjorde jeg både lørdag og søndag, lyder det fra Magnus Heunicke.

Madlavning er der nemlig ikke altid tid til i hverdagen hos den travle familie, der for nogle år siden flyttede fra Næstved til København.

- I øjeblikket er det desværre tit takeaway hos os, siger Magnus Heunicke.

Det gælder dog ikke fra morgenstunden, hvor han laver havregrød til sine to piger Rakel og Ella, som han har sammen med sin kone Nina Groes.

- Imens jeg laver havregrød, får jeg typisk en sms om, at der er to til tre hastesager – det var der også her til morgen – som jeg skal nå på vejen ind til arbejdet, siger Magnus Heunicke.

For der er altid små og store ildebrande, der skal slukkes, når man er landets sundhedsminister under en verdensomspændende pandemi, og dagen kan hurtigt blive til aften.

- Jeg prøver virkelig at være hjemme igen, før pigerne er lagt i seng. Det lykkes for det meste, siger Magnus Heunicke.

De fleste kan huske Magnus Huenicke stå med grafen over mulige smittescenarier i foråret. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Han fortæller, at det kan være svært at smide rollen som sundhedsminister, når man træder ind over dørtærsklen. Derfor har han også et dagligt ritual.

- Fysisk gør jeg det, at når jeg kommer ind ad døren, smider jeg hurtigst muligt mit slips og jakkesæt og tager noget andet tøj på for fysisk at sige til mit eget sind, at nu er det ikke sundhedsting, der skal fylde allermest.

To timers telefonfri med familien

Derfor betyder weekenderne også meget for familien. Her prøver de at få mere tid til hinanden, men det lykkes ikke altid helt.

- Der har jeg også telefonmøder med min departementschef, og vi har et coronahold i ministeriet, hvor vi mødes og laver status. Der er hele tiden nye ting, som også skal løses i løbet af en weekend, siger Magnus Heunicke.

Det stiller store krav til familien, mener han.

- Det trækker nogle hårde veksler. Det skal jeg være ærlig at sige. Men det er en undtagelsestilstand, og det kan ikke blive ved med at være sådan, siger Magnus Heunicke og fortsætter:

- Derfor prøver vi også at sige, at nu har vi to timer, hvor jeg prøver at lægge telefonen, hvor vi kan cykle eller gå en tur, siger han.

- I går måtte jeg hjælpe vores datter med at lave lektier, og det skal man jo også gøre som forældre. Der går det ikke, hvis man hele tiden sidder på sin telefon og tænker, hvad med denne her sag eller denne her ting.

Men det handler også om, at familien kan forstå det. Og det kan de, understreger sundhedsministeren.

- Jeg har to piger i 6. og 9. klasse i folkeskolen. De forstår godt, hvad det her handler om, siger Magnus Heunicke.

For ingen har bedt om corona.

- Man skal gøre sig klar på, at der er mange spurt undervejs, men det er også et maraton. Ikke kun for mig, men for Danmark og hele verden, siger Magnus Heunicke.

Facebook
Twitter