Sundhedsplatformen sender sjællandske kræftpatienter til Vejle

Lægerne i Region Sjælland skal på kursus i det nye it-system, derfor må kræftpatienter rejse til Vejle.

Det bliver hovedsagligt kræftpatienter fra de vestligst beliggende kommuner i Region Sjælland, der skal behandles i Region Syddanmark. (Foto: Nina Engen- DR Trekanten © DR)

Kræftramte i Slagelse, Næstved, Sorø, Ringsted eller Kalundborg kan i resten af 2017 forvente at blive sendt til Vejle for at få kemoterapi.

Region Sjælland tager Sundhedsplatformen i brug i slutningen af november, og lægerne skal på kursus i at bruge det nye it-system. Lægerne har derfor ikke tid til samtidig at behandle kræftpatienterne:

- Det er vigtigt for os, at de patienter, der skal i behandling med kemoterapi her i Region Sjælland, faktisk får deres behandling til tiden, siger Beth Lilja, der er vicedirektør på Sjællands Universitetshospital.

Hun forklarer, at når det nye it-system bliver taget i brug vil konsultationerne tage længere tid, og lægerne vil ikke kunne nå det samme antal patienter.

Derfor har Region Sjælland spurgt Region Syddanmark om hjælp.

- Vi prøver på alle måder at tilrettelægge det så lidt strabadserende som muligt, men selvfølgelig er det da en ekstra belastning i sin sygdom, at man skal langt væk for at blive behandlet, siger Beth Lilja.

140 kræftpatienter skal til Vejle

Ifølge en pressemeddelelse fra Region Sjælland drejer det sig om højst 140 kræftpatienter, der vil få tilbudt kemoterapi på Vejle Sygehus fra 1. november til 31. december. Det svarer til cirka 30 procent af nydiagnosticerede kemoterapi-patienter.

Region Sjælland tilbyder ifølge Beth Lilja, at patienterne kan få deres pårørende med, og at patienterne kan få overnatning i Vejle, hvis de er dårlige og synes, de gerne vil vente med at komme hjem til dagen efter. Region Sjælland har også bedt om et opholdsrum på Vejle Sygehus samt mad til patienterne:

- Vi er også ved at lave aftaler med Vejle Sygehus om, at vores patienter ikke skal behandles som de første om morgenen, siger Beth Lilja og forklarer, at patienterne ikke skal stå op midt om natten for at nå til Vejle, men derimod kan stå op på et andet tidspunkt, nå behandlingen og komme hjem til aftensmad.

Hjertepatienter skal til København

Allerede fra på søndag kan blandt andet hjertepatienter i Region Sjælland også forvente at blive sendt til en anden region, mens lægerne bliver opgraderet til Sundhedsplatformen. De patienter vil blive behandlet på et sygehus i Region Hovedstaden.

Det gælder ifølge Region Sjælland om 250 hjertepatienter, op mod 165 patienter med urinvejssygdomme, 25 patienter med blodsygdomme samt op mod 30 patienter, der skal mave- eller tarmopereres.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.