Supersize me: Første tandlægestol til ekstremt overvægtige

En tandklinik syd for Køge har udviklet en tandlægestol, der er bredere og meget stærkere end normalt – så får de svært overvægtige lettere ved at få tjekket tænder.

Tandlæge Christian Ravn har investeret 140.000 kroner i den nye supersize tandlægestol.

En ny tandlægestol til svært overvægtige er blevet installeret i en tandklinik i Strøby Egede syd for Køge. Det er den første i Danmark og den er en halv gang bredere, end almindelige tandlægestole og så kan den løfte 350 kilo.

- Jeg synes, at alle skal kunne komme til tandlæge, siger tandlæge Christian Ravn, der fik idéen, fordi han oplevede problemer for overvægtige i den almindelige stol:

- De havde svært ved at komme ned i stolen, de havde svært ved at komme op at skylle og vi havde svært ved at kunne arbejde ordentligt.

Den nye stol kan indstilles i alle led, så patienten ligger godt – på trods af vægt og størrelse. Stolen har også en tragt, der kan flyttes, så patienten ikke skal bøje sig fremover og spytte i vasken.

Stolen er lavet til patienter som Kris.

Kris vejer 250 kilo. Han har siden tre-fire års alderen været overvægtig og er nu sidst i trediverne på førtidspension. Den nye stol er et hit, synes Kris:

- Når jeg kommer til tandlægen, skal jeg ikke være bange for, at stolen måske ikke kan holde.

Kris vil gerne fortælle om sin glæde ved den nye stol i tandlægestol, men han vil ikke have sit navn eller ansigt frem, da han oplever at blive chikaneret på grund af sin vægt bare han går ned ad gaden:

- Det er helt fantastisk, at tandlægen har lavet sådan en stol. Der findes ingen steder, som tager højde for overvægtige mennesker, hverken hos tandlæger, læger eller i hospitalsvæsenet.

Kris synes, at ligesom der tages specielle hensyn til handicappede og religiøse minoriteter, så er det også i orden at indrette tandklinikken til svært overvægtige:

- Da der bliver flere og flere ekstremt overvægtige mennesker, så er man nødt til at vågne op og tage de samme hensyn som til alle andre.

Kort om supersize tandlægestolen:

  • Den har kostet 140.000 og er udviklet i samarbejdet med firmaet Inform.
  • Tandlægerne Christian Ravn Aps. har betalt for stolen.
  • Supersize tandlægestolen er også praktisk til både handicappede og meget høje mennesker, da nakkestøtten kan forlænges, vasken er udskiftet med en flytbar tragt og stolens ryg kan rejses helt op, så en kørestol kan køres ind bagved.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.