Sur svamp angriber danske juletræer

Flere juletræsproducenter ramt af ædelgrankræft. Især Østsjælland er hårdt ramt.

De træer der er ramt af ædelgrankræft bliver forvandlet til flis og ender altså hverken som juletræer eller pyntegrønt (© DR-Bornholm)

Produktionen af pyntegrønt er lammet flere steder i landet, da danskernes favorittræ til jul, Nordmannsgranen, er ramt af svampesygdommen ædelgrankræft.

Svampen angriber træerne, og får nålene til at falde af, og selvom den har været kendt længe, er det første gang, at store områder er ramt, at forskerne nu taler om decideret epidemi.

- Vi har haft svampen i Europa de seneste 50 år, men det er først blevet en epidemi de senere år, og jeg tror, at det skyldes de meget våde somre i 2007 og 2011, der har gjort svampesygdommen til et stort problem, siger Iben M. Thomsen, der er seniorrådgiver ved Skov og Landskab.

Produktionen lammet på Østsjælland

På Vemmetofte Kloster ved Faxe er ædelgrankraft blevet et dyrt bekendtskab, da produktionen af pyntegrønt er faldet fra over 100 tons pr. sæson til blot 15 tons sidste sæson, fortæller skovfoged Jan Ebbensgaard.

- Mange skove på Østsjælland er ramt. Det samme er tilfældet på Falster, og svampsporerne kan også brede sig til danske villahaver, siger Jan Ebbensgaard.

Ædelgrankræft kan også ramme juletræer, men i øjeblikket ser det ud som om, at svampesygdommen angriber større træer som typisk anvendes til pyntegrønt.

Der findes ingen kur mod ædelgrankræft, men skovfolket håber på flere tørre somre, så svampen tørrer ud.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter