Surt show for produktionsskolerne: Regeringen halverer ydelsen til de unge

Regeringen fremsætter i dag et lovforslag, der vil halvere skoleydelsen for de 15.000 elever, som hvert år sendes på produktionsskole.

I 2017 falder skoleydelsen for hjemmeboende elever på produktionsskole fra 3.856 kr. til 1.516 kroner. (Foto: Trine Warrer Juul)

Omkring 15.000 unge under 25 år bliver hvert år sendt på produktionsskole, fordi de ikke er klar til en videregående uddannelse. De unge får løn for at gå på en af landets 82 produktionsskoler. Det kalder man skoleydelse.

Men står det til et flertal på Christiansborg, nemlig samtlige partier i blå blok, så skal skoleydelsen ned på SU-niveau.

Lovforslaget bliver fremsat i Folketinget i dag og dermed reduceres skoleydelsen til noget nær det halve for alle de elever, der begynder på en produktionsskole fra 1. januar 2017.

Som hjemmeboende elev over 18 år modtager elev på Korsør Produktionshøjskole Mike Salmoni i dag 3.856 koner. om måneden. Efter nytår nedsættes den månedlige ydelse for kommende elever til 1.516 kroner.

- Det er rigtigt surt, faktisk decideret nederen for kommende elever. De vil aldrig have nok til at kunne flytte hjemmefra, siger han.

Lederne af landets produktionsskoler har også protesteret mod lovforslaget, som de kalder "en ommer". Skoleydelsen giver nemlig god mening, mener Gert Møller, der er forstander på Korsør Produktionshøjskole.

- De unge producerer varer og service, noget, der skal sælges. Derfor får de løn. Hvis de bliver væk uden grund, så bliver de trukket i lønnen. Det er et instrument, der har vist sig at virke for de unge på produktionsskolerne, siger han.

Samlet set vil blå blok spare en halv milliard ved at skære i skoleydelsen, og det er der flere forklaringer på, siger Venstres undervisningsordfører Anni Mathiessen.

- Vi gør det for at spare penge. Det indrømmer jeg åbent og ærligt. Men også for at sende et signal om, at det ikke skal være ydelsen, der gør, at man vælger produktionsskolen. Derfor harmoniserer vi ydelsen til, hvad der svarer til SU-niveau, siger hun.

Omkring 2.500 elever fra 39 af landets produktionsskoler mødes i dag fra klokken 12.00 til 14.00 foran Christiansborg for at demonstrere mod nedsættelse af skoleydelsen for produktionsskoleelever.

Facebook
Twitter