- Hej, jeg hedder Anton, jeg er læge.
Anton Olander går ind til en patient på hjerteafsnittet på Slagelse Sygehus. Han gør sig umage med at lyde dansk, og udtaler sågar sit navn med fladt A.
Han er en af de svenske læger, der har taget sin kliniske basisuddannelse i Danmark. Det er den første rigtige stilling efter endt medicinstudie, hvor man skal lære at være læge i virkeligheden.
- Det er svært at få en klinisk basisuddannelse i Sverige, og så fik jeg tilbuddet om at komme ned til Danmark. Basisuddannelsen er også lidt kortere i Dannmark, så jeg bliver hurtigere færdig.
Et facebookopslag lokkede læge til Danmark
Anton Olander blev opmærksom på muligheden for at arbejde i Danmark via et facebookopslag i en lukket gruppe for svenske læger om, at der var en ledig stilling i Slagelse.
Det er den facebookgruppe der gør, at Slagelse, Næstved, Ringsted Sygehuse nu tiltrækker flere og flere svenske læger.
Det blev et godt forløb for Anton Olander, og derfor har han også valgt at fortsætte i en introduktionsstilling på hjerteafsnittet i Slagelse. Introduktionsstillinger er lavet, for at man kan afprøve forskellige specialer, inden man afgør, hvad vej man vil vælge som læge.
- Vi har ikke introduktionsstillinger i Sverige, der går man direkte igang med sin hoveduddannelse som speciallæge.
Anton Olander synes også det er en fordel, at Slagelse er et forholdsvis lille sygehus som mangler læger.
- Det betyder, jeg får mulighed for at afprøve mange ting. Jeg er både her på hjerteafsnittet, i akutafdelingen og i ambulatoriet. Det udvikler mig som læge.
Anton Olander har stadig familien hjemme i Stockholm. Til daglig bor han i en tjenestebolig på Slagelse Sygehus, og så har han nogle lange arbejdsuger med 70-80 timer.
- Når jeg kommer hjem til familien i Stockholm, så har jeg helt fri og kan koncentrere mig om dem, det ville jeg ikke kunne, hvis jeg skulle arbejde i Stockholm.
I starten var familien ikke så begejstret for, at Anton Olander valgte at arbejde i Danmark.
- Men nu kan de godt mærke, jeg er mere nærværende, når jeg er hjemme hos dem.
Anton Olander kunne godt tænke sig at flytte familien til Danmark, men det er ikke så nemt.
- Lige nu fungerer det fint på denne her måde, så jeg tænker ikke så meget på, hvordan jeg skal gøre i fremtiden.
Anbefaler andre svenske læger at komme til Danmark
Han er til gengæld ikke i tvivl om, at han vil anbefale svenske medicinstuderende at tage til Danmark, når de er færdige på universitetet.
- Det vil jeg stærkt anbefale. Det er en stor fordel, at man straks kan komme videre med sin uddannelse, i stedet for at få ventetid på en klinisk basisuddannelsesstilling i Sverige, og så er både løn og arbejdstid også bedre i Danmark.
Region Sjælland forventer at modtage 28 svenskere i klinisk basisuddannelse i løbet af 2023, og til efteråret begynder sygehuset i Nykøbing Falster også at rekruttere svenskere.
Men det behøver ikke at begrænse sig til Sjællandske sygehuse.
- Jeg tænker fint, man kunne forestille sig svenske læger arbejde på Fyn og i Jylland også, hvorfor ikke, siger Anton Olander.