Når læger har afsluttet deres medicinstudie på universitetet, skal de i gang med en klinisk basisuddannelse på ét år, hvor de lærer at være læge på et sygehus og i en almen praksis.
I Sverige er der ventetid på at få det, der svarer til vores kliniske basisuddannelse. Derfor er Slagelse, Næstved og Ringsted sygehuse begyndt at rekruttere svenskerne.
- Jeg tror, vi får 28 svenskere ansat i løbet af i år, for tre år siden havde vi bare én. Og så er fem af dem blevet i introduktionsstillinger lige nu, og det er vi rigtigt glade for, siger Anette Sørensen, der er Uddannelseskonsulent for Yngre Læger i Slagelse, Næstved, Ringsted sygehuse.
En af dem er Anton Olander, som har fået en introduktionsstilling på hjerteafsnittet i Slagelse.
- Jeg har udviklet mig rigtigt meget under min kliniske basisuddannelse her, så jeg tænkte, hvorfor ikke bare fortsætte, siger han.
For svenskerne er der også den gulerod, at både løn og arbejdsvilkår er bedre i Danmark.
- Vi arbejder 37 timer om ugen her, mens vi arbejder 45 timer om ugen i Sverige, så det er næsten en hel arbejdsdag mere i Sverige om ugen, siger Anton Olander.
Men der er også udfordringer, særligt med sproget.
- I starten var det svært for mig at forstå dansk, men nu er det mere svært at gøre mig forståelig, særligt over for ældre patienter, der har problemer med hørelsen, siger han.
Michael Jensen er indlagt på hjerteafsnittet og bliver undersøgt af Anton Olander, som blandt andet lytter til hans lunger og spørger ind til hans tilstand.
- Jeg forstår det meste af, hvad han siger, og ellers spørger jeg bare, hvad han mener, siger Michael Jensen.
Bjørn Frøberg er også patient på afdelingen, og han synes det er en god idé, at afhjælpe lægemangelen med svenske læger.
- Man skal tage den hjælp, man kan få, hvis det kan redde menneskeliv. Så må man sende nogle tolke med rundt, hvis de indlagte ikke forstår, hvad der bliver sagt. Men svensk er jo ikke svært, siger han.
De svenske læger, der bliver ansat i et klinisk basisuddannelsesforløb, bliver da også udvalgt med omhu siger Anette Sørensen, der er Uddannelseskonsulent for Yngre Læger på Slagelse, Næstved, Ringsted Sygehuse.
- Der er to ting, den ene er deres tilknytning til Danmark, i håb om at de vil blive her, og den anden er det sproglige. Kan vi forstå dem, og har de selv modet til at begynde at tale dansk.
Flere sygehuse vil have svenske læger
Foreløbig er der fem læger, der er fortsat i en introduktionsstilling efter den kliniske basisuddannelse, og det er et vigtigt skridt på vejen, siger Henrik Stig Jørgensen, Lægelig Vicedirektør på Slagelse, Næstved, Ringsted Sygehuse.
- Ud af hele lægemangelen, gør fem selvfølgelig ikke en forskel, men det er princippet, og det at vi kan tiltrække nogle unge til den kliniske basisuddannelse, og vi så kan fastholde dem bagefter. Det giver et fingerpeg om, at det her er den rigtige vej at gå.
Til efteråret begynder sygehuset i Nykøbing Falster også at rekruttere svenske læger til klinisk basisuddannelsesforløb, og psykiatrien i Vordingborg har også vist interesse.
I Region Syddanmark har man i år startet et projekt med at rekruttere tyske læger til Sønderjylland, hvor der er mangel på praktiserende læger. Foreløbig har de fået to praktisernede læger til landsdelen, og flere er på vej, oplyser leder af rekrutteringsindsatsen i Region Syd Ulla Krogh Jessen.