Svinekoteletten ydmyget ved kåring af nationalret

Retten med svinekotelet fik læsterlige klø, da danskerne stemte om årets nationalret. Kokken bag koteletten er trist over resultatet.

- Man bliver måske lidt sørgelig inderst inde.

Sådan lyder reaktionen fra svinekotelettens forkæmper - køkkenchef på Dragsholm Slot Claus Henriksen - ovenpå afsløringen af vinderen af titlen som den danske nationalret.

- Når man havde muligheden for at kunne vælge mellem de andre retter, så var det måske den, der efter mit synspunkt var kedeligst, siger Claus Henriksen.

Han påpeger, at han skam også spiser stegt flæsk med persillesovs, så det er ikke fordi, han vender ryggen til retten fuldstændig.

Svinekoteletten fik klø

Claus Henriksen havde selv disket op med det syd- og vestsjællandske bud på den danske nationalret. En stegt kotelet med stuvet hvidkål trukket godt op om ørerne.

Men noget kunne tyde på, at det ramte helt ved siden af. Hvor sønderjydernes vinderbud fik knap 28.000 af danskernes sprødstegte stemmer, kunne koteletten lige holde skaftet over bundlinjen med sølle 486 stemmer.

Kokken er stolt over at være med

Forsvarer af den afviste svinekotelet, Claus Henriksen, tror, at retten måske var lidt for anderledes.

- Det tror jeg lidt. Og så er der også en genkendelighed i det. Det har noget med minder at gøre. Stegt flæsk med persillesovs minder måske nogen om en barndom, hvor det var det store hit, familien var samlet, og vi spiste sammen, mener Claus Henriksen.

På trods af det store nederlag, har Claus Henriksen dog ikke mistet appetitten på at udbrede kærlighedsfortællingen om den kostelige kotelet og den herlige hvidkål.

- Inderst inde synes jeg da, det er lidt synd, fordi det er en rigtig dejlig ret, som man måske har glemt. Men jeg synes da, det er okay. Jeg er mere stolt over, at den har været med, siger han.