Sydsjællandsk sogn er fire smittetilfælde fra nedlukning

Gimlinge Sogn risikerer at blive det første, der må lukkes ned under nye regler

Gimlinge Sogn risikerer at lukke ned som det første sogn under de nye regler. Grafik: Katrine Holst Nielsen

Normalt summer gangene på Dalmose Skole af liv og snak fra skolens mange elever.

Men i dag er der ualmindeligt stille.

Langt størstedelen af skolens elever er nemlig sendt hjem i isolation, fordi de enten selv er smittet med covid-19, eller fordi de er nære kontakter til en smittet.

Og om få dage risikerer de sidste elever også at blive sendt hjem.

Smitten stiger nemlig lige nu så meget, at Gimlinge Sogn, som Dalmose ligger i, kan ende med at blive det første sogn i landet, der må lukkes ned under de nye smitte-grænser.

Det kræver faktisk kun fire nye smittetilfælde i det sydsjællandske sogn i løbet af de næste tre dage.

Alle havde håbet på en mere normal hverdag, lyder det fra Mikkel Bylov, der er lærer på Dalmose Skole. (Foto: Anders Friis © DR)

Og det kan meget vel ske, frygter Mikkel Bylov, der er lærer på Dalmose Skole.

- Det er vanvittigt irriterende. Både eleverne, lærerne og ledelsen havde forventet og håbet på en normal hverdag. Det skulle så ikke være sådan. En uge inde i den normale hverdag, faldt det hele sammen. Og jeg frygter lidt for elevernes læring, det må jeg indrømme.

For eleverne trænger nemlig til at gå i skole og få undervisning helt normalt, fortæller han.

- Vi gør selvfølgelig alt, hvad vi kan for at give dem alt den undervisning og viden, de skal have. Men vi kan ikke gøre det optimalt. Det ville vi kunne, hvis de kom i skole og fik den læring, de skal bruge, her.

Gimlinge Sogn er et relativt lille sogn i Slagelse Kommune. Grafik: Katrine Holst Nielsen

Også skolelederen på Dalmose Skole, Tina Ellekjær, ærgrer sig over situationen.

- Det har jo været slemt nok, de gange vi har lukket ned på grund af smitten på landsplan. Men når vi er alene om at skulle gøre det, så er det trist. Også fordi at vi lige er kommet tilbage, og det er vi så glade for, siger hun.

Region og kommune sætter ind for at smitteopspore

For at undgå yderligere smittespredning i Gimlinge Sogn opfordrer både Region Sjælland og Slagelse Kommune alle borgerne til at blive testet hurtigst muligt.

Samtidig sætter regionen en testvogn ind i Dalmose, for at så mange som muligt kan blive podet.

Det fortæller Søren W. Rasmussen, der er lægefaglig enhedschef i Region Sjælland.

- Det er vigtigt at finde ud af, hvor stor smitteudbruddet er. Nu er Gimlinge Sogn et forholdsvist lille sogn, så vi giver tilbuddet på det pågældende sted, hvor smitten er.

For selvom borgerne hele tiden har kunne blive testet i de nærmeste større byer, er der nu brug at sætte ind endnu mere lokalt, fortæller Bodil Bahnsen, der er leder af sundhedstjenesten i Slagelse Kommune

- Der har hele tiden været mulighed for, at folk kan blive testet i Skælskør, Korsør og Slagelse. Nu kommer vi så med et lokalt tilbud, fordi vi kan se, at incidensen er stigende lige i det her område.

Vil gå ud over skoleelever og foreningsliv

Ender det med at Gimlinge Sogn må lukke ned, vil det have betydning for langt de fleste lokale borgere. Skoler, SFO’er og klubtilbud skal lukke. Det samme gælder lokaler, der bruges til kulturaktiviteter. Også idrætshaller og foreningslokaler må ikke længere benyttes.

11-årige Ida Solveig Korngaard håber ikke, at hun bliver sendt hjem fra skole igen. (Foto: Anders Friis © DR)

Og det vil være rigtig ærgerligt, mener Jens Brandbyge Jørgensen, der er formand i DalmoseGruppen, der er en samlet forening for lokalråd og foreninger i området.

- Det er selvfølgelig rigtig træls, når der kommer sådan et smitteudbrud lige her i lokalområdet. Og det gør jo, at de opstarter, der er i foreningsliv og idrætsliv, er lidt truet, hvis det her udvikler sig.

Allerede nu har den lokale håndboldklub udskudt sæsonstarten med to uger.

Tilbage på Dalmose Skole har seks elever fra 4. og 5. klasse haft undervisning sammen. Én af dem er 11-årige Ida Solveig Korngaard.

Hun er netop vendt tilbage til skolen, efter at have været hjemsendt og isoleret, fordi hun havde været nær kontakt til en smittet. Og udsigten til at skulle sendes hjem endnu engang huer hende ikke.

- Det bliver kedeligt. For der er ikke en skid at lave. Man sidder bare og laver ingenting.

Facebook
Twitter