Syge sjællændere sendes til Hovedstaden og Fyn

24 akutte patienter fra Sjælland blev i går sendt til andre regioner på grund af nyt it-system.

35 akutte patienter er indtil videre sendt til sygehuse i andre regioner. (Foto: Anne-Marie Dynes Møller © dr)

Hvis du som borger i Region Sjælland pludselig bliver alvorligt syg, kan du ende på et sygehus i hovedstaden eller i Odense.

Akutte sjællandske patienter med ikke-livstruende sygdomme bliver nu sendt videre til sygehuse i Hovedstaden, hvis der opstår kraftig overbelægning på de sjællandske sygehuse.

Alene i går sendte regionen 20 patienter til sygehuse i Region Hovedstaden, og fire patienter blev sendt til Region Syddanmark.

Det fremgår af en meddelelse fra koncerndirektør Lars Onsberg Henriksen til regionsrådet.

Der var dog allerede aftaler med naboregionerne om at låne akutmodtagelserne, hvis situationen spidsede til. Det fortæller regionsrådsformand Jens Stenbæk (V):

- Vi har lært af hovedstaden, og vi har valgt at være på den sikre side i forhold til implementeringen. Så derfor var der aftaler på forhånd, siger han.

Sundhedsplatform skal i gang

Transporten af patienter hænger sammen med, at det meget omtalte it-system, Sundhedsplatformen, er ved at blive indført på de sjællandske sygehuse.

Efter de første 14 dage bliver der nu lidt mindre hjælp til sundhedspersonalet, der skal øve sig på de nye arbejdsgange med platformen. Det betyder, at regionen i de kommende uger løbende vil vurdere, om ikke-hastende akutte patienter skal sendes ud af regionen.

Siden regionen gik over til Sundhedsplatformen, er 35 patienter sendt ud af regionen. Det er ifølge koncerndirektør Lars Onsberg Henriksen inden for det forventede. Region Sjælland oplyser, at koncerndirektøren ikke har mulighed for at uddybe meddelelsen i dag.

Men regionsrådsformand Jens Stenbæk (V) forklarer, det er for at skåne personalet, så de kan få en chance for at lære Sundhedsplatformen at kende:

- Det er vigtigt for vores personale, at der er overskud og ro til, at de kan lære at bruge Sundhedsplatformen. Derfor vælger vi at overflytte patienterne i stedet for at have overbelægning på nogle afdelinger, siger han.

Antallet skal ses i sammenhæng med, at sygehusene har modtaget 4000 akutte patienter, siden Sundhedsplatformen blev indført for godt to uger siden.

Tidligere fremgik det af artiklen, at patienter var blevet sendt til Jylland. Det er forkert. Patienterne er sendt til Odense Universitetshospital, som også ligger i region Syddanmark.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.