Sygehusdirektør undskylder: Syv kvinder har fået konstateret brystkræft efter mangelfuld undersøgelse

Nye undersøgelser af over 340 kvinder viser, at syv har fået brystkræft.

Syv kvinder har fået konstateret brystkræft efter mangelfuld undersøgelse på Ringsted Sygehus. (Foto: Region Sjælland © Region Sjælland)

Når en kvinde bliver sendt til undersøgelse for brystkræft, skal hun have en mammografi og en ultralydsundersøgelse, og lægen skal også undersøge brysterne med hænderne for at finde ud af, om der er tegn på kræft.

Men gennem næsten halvandet år fik 735 kvinder i Region Sjælland kun en mammografi. Det betød, at de ikke var blevet grundigt nok undersøgt. Derfor er 343 indtil nu blevet undersøgt på ny. Syv af de kvinder har fået konstateret kræft.

- Vi har fundet syv patienter, som har kræft. Det er dem, vi har sørget for kommer i behandling, fortæller Vagn Bach, der er sygehusdirektør for sygehusene i Næstved, Slagelse og Ringsted.

Sygehusdirektør opfordrer kvinder til at klage

Sygehusdirektøren kan ikke sige noget om, hvor længe kvinderne har været syge.

- Kræft er en sygdom, som vi ikke nødvendigvis ved, hvornår kommer. Vi kan heller ikke se, om den er kommet før eller efter de har fået lavet den første undersøgelse, siger Vagn Bach og fortsætter:

- Men det er sådan set lige meget, fordi når vi finder dem, så kommer de i den kræftbehandling, der svarer til den sygdom, de har. Så de bliver undersøgt og behandlet efter de almindelige standarder.

Vagn Bach opfordrer de kvinder, der har fået konstateret kræft efter den nye undersøgelse, til at klage over forløbet.

- For en sikkerheds skyld synes vi, de skal klage og henvende sig til patienterstatningen, så vi kan få vurderet, om de har et krav på erstatning.

Ringsted Sygehus valgte forkert undersøgelse

Ifølge Region Sjælland bliver over 60.000 kvinder hvert år undersøgt på Radiologisk Afdeling på Ringsted Sygehus. Men efter en gennemgang af 2.600 forløb fra perioden 1. januar 2016 til 24. maj 2017 fandt sygehuset ud af, at 735 kvinder skulle genindkaldes til en ny undersøgelse.

Det skulle de, fordi den ledende overlæge på Ringsted Sygehus' radiologiske afdeling havde truffet en beslutning om kun at lave en lille undersøgelse af de 735 kvinders bryster – det vil sige en mammografi – i stedet for at lave den store undersøgelse, der supplerer røntgenbillederne med ultralydsscanning og undersøgelse af brysterne med hænderne.

Den læge arbejder ikke længere på Ringsted Sygehus.

- Det er relateret til den beslutning, som den leder har truffet, og andre har handlet, som de skulle.

Vagn Bach garanterer for, at sygehuset nu lever op til reglerne for brystundersøgelser.

Sygehusdirektør undskylder

- Jeg undskylder rigtigt, rigtigt meget, at vi ikke har fulgt retningslinjerne, og jeg kan kun beklage, at vi ikke har gjort det. Jeg er ked af, at vi ikke har gjort det. Vi retter op på det her så hurtigt, vi kan.

Han regner med, at alle de patienter, som ønsker at blive undersøgt, bliver det inden udgangen af februar 2019.

Vagn Bach gentager, at de syv kvinder, der lige nu kæmper med brystkræft, skal henvende sig til Patientklagenævnet:

- De kan jo ikke bruge undskyldningen til andet end at høre, at det er en fejl fra vores side, som vi retter op på.

Hundredvis venter stadig på ny undersøgelse

Knap 400 kvinder venter stadig på en ny undersøgelse for brystkræft. Derfor opfordrer Vagn Bach alle de kvinder, der har fået brev om en ny undersøgelse, til at henvende sig og få en tid.

Vagn Bach forklarer, at Region Sjælland samarbejder med Styrelsen for Patientsikkerhed og undersøger kvinderne efter Styrelsens kriterier:

- Så vi mener, vi har fanget dem, der må være i den her sammenhæng.

De 343 kvinder er blevet genundersøgt over den sidste del af foråret og efteråret. Lige nu vil Region Sjælland gerne have opmærksomhed på genundersøgelserne for at få fat i alle de kvinder, der mangler at blive undersøgt på ny.

- Vi synes, der er for lille en gruppe, der har været inde og blive undersøgt.

Opdateret kl.12.34 med interview med Vagn Bach.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk