Sygeplejersken Anja sagde op i protest: 'Der bliver trådt på min faglighed'

For mange vikarer efter en stor fyringsrunde fik Anja Refsgaard til at trække stikket.

Flere operationssygeplejersker har sagt op i protest og frustration på Sjællands Universitetshospital i Roskilde. (Foto: Anja Skov Refsgaard © (c) privatfoto)

Der blev stille i regionsrådssalen i Sorø i går, da sygeplejerske Anja Refsgaard stillede sig op i spørgetiden og talte direkte til politikerne.

Hun føler sig trådt på som sygeplejerske og som menneske. Derfor har hun sammen med fem kollegaer sagt sin stilling op på operationsgangen på Sjællands Universitetshospital i Roskilde.

Hun føler sig presset helt i bund, fordi ledelsen har forflyttet otte sygeplejersker som led i fyringsrunden i november. Samtidig hyrer ledelsen nye vikarer ind, som hun og kollegerne skal bruge kostbar tid på at lære op:

- Jeg føler mig trådt på som sygeplejerske og som menneske. Ledelsen tager overhovedet ikke hensyn til, at det tager lang tid at komme ind i arbejdsgangen på en operationsafdeling. Når de hyrer vikarer ind, allerede inden vores opsagte kollegaer er væk, føler jeg, at de træder på min faglighed.

For selv om vikarerne er operationsygeplejersker fra andre sygehuse, så kender de ikke til arbejdsgangene på Sjællands Universitetshospital i Roskilde, understreger hun.

- Det er et kæmpe pres at have en ny kollega med på operationsstuen og sørge for at alt klapper, så det ikke går ud over patientsikkerheden. Jeg vil ikke mere. Jeg siger op for at undgå selv at blive syg, siger Anja Refsgaard.

Sygeplejersker er presset

Formanden for sygeplejerskerne i Region Sjælland, Helle Dirksen, siger, at situationen er alvorlig:

- Først går de (Region Sjælland, red.) ud og fyrer nogle af vores medlemmer. Bagefter kommer de og spørger os, om vi vil hjælpe dem i forhold til at lave en aftale om frivillig ekstra arbejde, der går på tværs. Når vi så vælger at sige ja til det, så er det sådan set at passe på de sygeplejersker, der er tilbage på operationsafdelingen. Det er ikke for at bakke op om regionen, understreger hun.

Det er ikke kun de mange vikarer, der er årsagen til opsigelsen. Det er også et dårligt arbejdsmiljø, som præger operationsgangen, mener operationssygeplejersken.

- Jeg bliver rigtigt hårdt presset, og jeg kunne mærke på mig selv, at jeg ville blive syg og dårlig af den ledelsesstruktur, der er lige nu på operationsgangen. Derfor har jeg været nødt til at sige op for ikke at blive syg, fortæller Anja Refsgaard, der har sagt sin stilling op uden at have et andet job på hånden.

En uholdbar situation

Opsigelserne hos sygeplejerske ærgrer Beth Lilja, der er vicedirektør på Sjællands Universitetshospital.

- Det er dybt beklageligt, at de har valgt at sige op. Normalt er det at være operationssygeplejerske et attraktivt job, siger Beth Lilja og beskriver opsigelserne som en "uholdbar situation".

Hun fortæller, at vikarerne er dog en nødvendig del af den opgave, som hospitalet står overfor.

- Det er rigtigt vigtigt for sygehusledelsen på Sjællands Universitetshospital, at vi kan operere de patienter, som har kræft og de akutte patienter. Eftersom der har været relativt få afskedigelser, men relativt mange opsigelser, så har det været nødvendigt at hyre vikarer ind for at klare den opgave, understreger Beth Lilja.

Derudover lover vicedirektøren, at ledelsen vil have et øget fokus på arbejdsmiljøet på operationsgangen.

- Så er det også vigtigt, at vi får fokus på at lave et bedre arbejdsmiljø, end der åbenbart har været. Det er vi også meget optaget af. Men det er jo klart, at de ting skal gå hånd i hånd.

Derfor har sygehusledelsen et møde med operationssygeplejerskerne i morgen eftermiddag, hvor de gerne vil høre sygeplejerskerne, hvad de mener, der skal til for at stoppe de mange opsigelser.

Udover vikarer prøver hospitalet at tilbyde sygeplejerskerne ekstra overarbejdstimer for at løse problemet med ressourcerne.

Facebook
Twitter