Syv kommuner kræver en halv milliard af staten

Syv borgmestre beder økonomi- og indenrigsministeren om at tilbagebetale 483 millioner kroner.

Borgmester i Næstved Kommune, Carsten Rasmussen (S), er klar til at starte en retssag, hvis ikke fejlen bliver rettet. (Foto: © Ann Smed Madsen, (c) DR)

Borgmestrene i Faxe, Vordingborg, Næstved, Slagelse, Sorø, Guldborgsund og Lolland kræver næsten en halv milliard kroner tilbagebetalt fra staten.

De syv borgmestre mener, at deres kommuner er gået glip af 483 millioner kroner i kommunal udligning i forbindelse med tildeling af penge til udlændinge.

Sagen handler om registrering af udlændinges uddannelsesniveau. Det har udløst store tilskud til hovedstadskommuner, der huser mange udenlandske topforskere, mens øvrige kommuner med udlændinge med lavt uddannelsesniveau er gået glip af pengene.

I første omgang har de syv borgmestre skrevet til økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) og bedt ham om at rette fejlen og sker det ikke kan der være en retssag på vej, bebuder Næstveds socialdemokratiske borgmester Carsten Rasmussen.

- Det er vi klar til. Vi har haft jurister til at vurdere sagen, og de siger, at vi har en god sag. Derfor forventer vi, at fejlen bliver rettet - også med tilbagevirkende kraft, siger Carsten Rasmussen.

Store beløb

Fejlen i udligningsystemet har været kendt af ministeriet siden 2014.

I brevet til Simon Emil Ammitzbøll-Bille hedder det blandt andet:

- Det undrer os, at ministeriet ikke har reageret med det samme, da man blev bekendt med fejlen. Der er tale om meget store beløb, som kommunerne har hårdt brug for, samtidig med at kommunerne de seneste år har måttet spare betragteligt.

Tallene for kommunernes likviditet per indbygger viser, at hovedstadskommuner som København og Frederiksberg bliver rigere og ligger i år på henholdsvis 16.933 kroner og 11.035 kroner per indbygger.

Kommunerne i Sydvestsjælland og på Lolland-Falster ligger til gengæld væsentligt lavere med eksempelvis beskedne 2.082 kroner i Slagelse og 2.795 kroner i Lolland Kommune per indbygger.