Præcisering: Professionshøjskolen Absalon har tidligere i artiklen kaldt det en formsag at få en godkendelse til det nye uddannelsestilbud. Nu understreger professionshøjskolen, at man håber at få et positivt svar inden for de kommende måneder.
Morgensang, køkkentjanser og udklædningsfester er en fast bestanddel i hverdagen på en højskole.
Men nu skal det også få flere unge til at læse til lærer.
Fra sommeren 2024 vil Professionshøjskolen Absalon nemlig udbyde læreruddannelsen på Vallekilde Højskole i Nordvestsjælland.
Her skal 30 studerende bo side om side med højskoleeleverne og indgå i den daglige hverdag, samtidig med at de tager det første år af læreruddannelsen.
For den kombination skal gerne lokke flere til at vælge uddannelsen, fortæller Sami Stephan Boutaiba, som er direktør for pædagogik og ledelse på Absalon.
- Vi bliver nødt til at gøre noget alternativt og noget kreativt, for ellers er det folkeskolen, der kommer til at lide, siger han.
Der er nemlig stor mangel på uddannede folkeskolelærere, og problemet ser ud til kun at blive værre. Knap hver femte ansatte i folkeskolen er ikke læreruddannet, og ifølge en analyse fra Danske Professionshøjskoler vil der om syv år mangle 13.000 uddannede lærere.
Derfor skal højskoletilbuddet gøre det attraktivt for flere at vælge uddannelsen til.
- Det her kan noget andet. Det er et lille og intimt miljø med nogle andre traditioner, og det tror vi faktisk, kan appellere til en helt anden målgruppe, siger Sami Stephan Boutaiba.
Også Torben Smidt Hansen, der er forstander på Vallekilde Højskole, tror på, at højskolen kan være med til at løse udfordringen med lærermangel.
- Jeg synes, at højskoler skal gøre alt, hvad de kan, for at løse og bidrage til samfundsopgaver, og det her er én af de vigtige.
- Hvis man tænker på højskolernes start i slutningen af 1800-tallet, var det jo også et led i samfundsopgaven at øge uddannelsesniveauet. Det er jo sådan set det, vi prøver at gøre igen – bare på en ny måde, siger han.
Samtidig håber forstanderen, at flere højskoleelever kan blive inspireret til at vælge læreruddannelsen i fremtiden.
En tillokkende kombination
En af dem, der er fristet af kombinationen af højskole og læreruddannelse, er 21-årige Gabriel Simonsen. Han blev student i sommer og arbejder i øjeblikket som lærervikar i Odsherred, men drømmer om at blive uddannet folkeskolelærer.
Og den drøm kunne meget vel starte på Vallekilde Højskole.
- Personligt synes jeg, at det lyder helt fantastisk. At kunne komme ud og stå på egne ben, samtidig med at man studerer og uddanner sig, så man ikke bare fjoller rundt. Og så koster det ikke en hel masse penge, fordi man får SU imens.
De lærerstuderende skal kun betale 3.000-5.000 kroner om måneden for kost og logi på højskolen. Dog vil der være lidt færre linjefag for de studerende, end hvis de gik på en almindelig læreruddannelse.
Til gengæld får de højskolelivet, med alt hvad det indebærer, oveni. Og det lyder tillokkende, mener Gabriel Simonsen.
- Jeg har gået på efterskole, og den følelse var helt fantastisk. Det burde ingen gå glip af. Og jeg satser på, at højskole er lidt ligesom det.
Fællesskab og nytænkning
Udsigten til en læreruddannelse på Vallekilde Højskole vækker også begejstring hos Lærerstuderendes Landskreds.
For fællesskabet har svære kår på mange af de nye læreruddannelser i dag, og derfor er det en rigtig god ide at placere den på en højskole, mener Anneline Larsen, der er forperson for Lærerstuderendes Landskreds.
- På en højskole bliver man en del af noget, der dyrker fællesskabet og som har en masse traditioner. Det er det, jeg synes, at læreruddannelser bør være i dag, siger hun.
Også hos Danmarks Lærerforening er indstillingen til den nye uddannelse positiv.
Her kalder formanden for undervisningsudvalget Regitze Flannov det for en "spændende nytænkning", men understreger samtidig, at det ikke må gå ud over kvaliteten, at der kun er 30 pladser på den kommende uddannelse.
- Der er hele tiden en vurdering af, hvor få studerende uddannelsen egentlig kan bære, mens vi holder et niveau, der er kvalitativt i orden, lyder det.
Det nye udbud af læreruddannelsen på Vallekilde Højskole mangler en officiel godkendelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, men Professionshøjskolen Absalon håber at få et positivt svar inden for de kommende måneder.