Tang er mere end en grim lugt på badeturen: Kan bruges i din pude og til isolering af dit hus

På Møn bliver strandtang genanvendt til isolering og møbelpolstring.

Det er brunt, klistret og forhadt blandt badegæster. Tangen.

For selvom solen står højt på himlen, kan en badetur ved de danske kyster hurtig blive en uappetitlig affære, når næseborene fanger den velkendte, fimsede lugt af rådden tang fra strandbredden.

Men i Næstved og Vordingborg kommuner bliver tangen hentet af Møn Tang, mens det stadig er frisk og grønt.

For imens kommunerne ser de grønne vandplanter som en pestilens for områdets turister og badegæster, ser ejeren af Møn Tang i Askeby, Kurt Schierup, muligheder:

- Man har ikke været opmærksom på tangens muligheder for at anvende det. Det er det, vi prøver på. Det kan blive en god forretning for alle. Både for kommunen og den entreprenør, der ville gøre det, fortæller han.

Materiale til isolering og møbelpolstring

I fire år har Kurt Schierup hentet tang af typen ålegræs fra Vordingborg Kommune og det seneste år fra Næstved Kommune.

Tangen bliver lagt ud på marker, hvor det bliver skyllet rent med regnvand og tørret, inden det presses sammen til tangballer.

- Den tang, der står her, bliver blandt andet brugt til isoleringsopgaver, muld og redemateriale til høns, fortæller Kurt Schierup, mens han viser rundt på lageret med tang.

- Vores fineste produkt er polstretang, der bruges til møbler, puder og madrasser. Vi sælger en del tang til tyske madrasfabrikker, siger han og fortæller, at tangen bliver desuden brugt til tangtage på flere huse på Læsø.

Kurt Schierup ser genanvendelsen som en fordel for alle.

Flere kommuner hyrer folk som Kurt Schierup (på billedet) til at genanvende tangen på strandene. I Odsherred Kommune betaler de blandt andet en landmand, som fjerner tangen og genanvender det på sine marker. 'Det blev en rigtig god løsning. Det er en rigtig fin tanke, at det kan bruges til noget konstruktivt i stedet for at gå til spilde,' siger Lise Rohden, der er driftsbestiller i Miljø og Teknik i Odsherred Kommune. (Foto: Nicola Brandt- DR Sjælland)

For udover at badegæsterne får muligheden for at bade i mindre mængder af den klistrede og ildelugtende tang, gavner genanvendelsen også klimaet.

Når tangen bliver tørret og genanvendt, lagrer man CO2. Hvis tangen bliver liggende, afgiver det CO2 i den biologiske proces, når det rådner, fortæller Kurt Schierup.

- Det er win-win.

’Tangen er gået i glemmebogen’

Det er langt fra alle kystkommuner, der vælger at udnytte det opskyllede tang på strandene.

På Vest- og Sydsjælland er det kun fire kommuner, der genanvender tangen. I Odsherred Kommune ender det som gødning på en landmands marker, og i Slagelse Kommune bliver tangen lavet om til muld.

I de øvrige kystkommuner i området som Kalundborg, Holbæk, Lolland, Guldborgsund, Faxe og Stevns skubber de enten tangen tilbage i vandet, brænder det eller samler det i bunker, hvor det får lov til at forgå.

Den manglende udnyttelse ærgrer Kurt Schierup:

- Jeg tror, at tangen ikke bliver brugt, fordi man har glemt det. Tangen er gået i glemmebogen. Da jeg var barn, brugte man det udelukkende til isolering og polstring. Selv Henry Ford brugte tang i polstringen af bilsæderne, siger han.

Kurt Schierup peger også på, at man i årene under og efter anden verdenskrig brugte tang til madrasser, fordi der ikke kunne leve lopper og lus i det.

- Der er masser af muligheder. Det handler kun om at tænke på en ny måde, siger han.

Facebook
Twitter