Tesfalem og Aleyna holder fast i fodboldtræningen: 'Det holder humøret oppe'

Dansk Idrætsforbund arbejder på at fastholde børn fra udsatte boligområder under krisen.

14-årige Tesfalem Seltene fremviser sparke-finten, husmand-finten og Laudrup-finten.

Træner Asger Madsen filmer øvelserne og lægger dem på Dansk Idrætsforbunds sociale projekts, Get2sport, facebookside. Videoerne er udfordringer til spillerne, så hele det coronanedlukkede fodboldhold kan holde teknikken ved lige.

Tesfalem Seltene er glad for at lægge udfordringer op til holdkammeraterne.

- Det betyder rigtigt meget, at vi kommer ud og træner i stedet for at sidde hjemme og spille spil, siger han og fortsætter:

- Når coronavirus er overstået, så er der måske mange af holdkammeraterne, der ikke orker at komme ud at træne, fordi de har fået lov til at sidde og spille på konsoller eller telefoner indenfor.

Før idrætsaktiviteter blev lukket landet over, trænede Tesfalem Seltene med vennerne fra boligområdet Agervang gennem integrationsprojektet Get2sport.

Nu hjælper han i stedet sin træner.

- Vi vil også gerne fastholde en relation, selvom vi ikke kan være sammen, så kan de se mig på Facebook og se, at de relationer, vi har bygget op over et år, stadig er her, at vi lever, og at Get2sport er klar, lige så snart corona er væk igen, siger træner Asger Madsen.

Danmarks Idrætsforbunds integrationsprojekt Get2sport forsøger at få børnene i over 50 udsatte boligområder rundt om i landet ind i idrætsforeningerne. Det sker ved at støtte op om de mange frivillige, der kæmper for at fastholde børn i træningen og fællesskabet.

Men lige nu er bekymringen, at alt for mange børn på grund af nedlukningen falder fra den træning, de ellers var tilmeldt.

Frafald i Hundige

Dansk Idrætsforbund har allerede fået udmeldelser i flere Get2sport-foreninger. Konsulent i DIF for Get2sport Sjælland Lars Kruse frygter flere, når kontingenterne de fleste steder skal betales efter sommeren.

- Vi har nogle børn, vi skal have samlet op igen og som måske er ved at forsvinde, fordi man ikke rigtigt ser, at det giver mening at skulle betale et

kontingent
.

I Hundige Boldklub syd for København har 60 fodboldspillere meldt sig ud per 1. april.

- Det er et relativt stort antal i forhold til, hvad vi normalt får af udmeldelser. Vi ved reelt ikke, om børnene kommer tilbage til klubben, fortæller formand Jan Andersen.

Hos boldklubben Union i det nordvestlige København er lederen af ungdomsafdelingen, John Emil Winberg, bange for, at klubbens opsøgende arbejde med at få børn og unge fra udsatte områder ind i foreningen går tabt på grund af coronakrisen.

- De er tit rigtig svære at rekruttere, og de er rigtig svære at fastholde i foreningslivet. Bare normalt når der har været sommerferie, kan det være lidt svært at få dem tilbage i foreningen, siger han.

Derfor sender klubben træningsprogrammer til spillerne, mens nogle spillere får et opkald fra deres trænere for at høre, hvordan spillerne har det.

I Fredensborg Kommune har DIF's lokale medarbejder, Nina Duschek, arbejdet på at få piger til boksning, fodbold og basket. Et arbejde, der har krævet mange samtaler med pigerne og deres forældre.

- Når forældrene ikke er helt trygge eller ikke ved, hvad et foreningsliv egentlig vil sige, så er det ikke naturligt for dem at sende især deres piger afsted. Så det kræver, at de får et godt, trygt kendskab til os, siger hun.

Inden nedlukningen havde Nina Duschek lavet følgeordninger, hvor de ældre piger tager de yngre i hånden. Men selvom hun er sikker på, at pigerne er klar til at komme i træningstøjet igen, når sportsklubberne åbner, så forventer Nina Duschek, at der er nogle relationer, der skal genopbygges.

Kamp med boksepigerne

Også i Korsør på Vestsjælland var det netop lykkedes at samle et hold på over 20 piger fra kvarteret omkring Motalavej til boksning, mens 25 børn i Nakskov på Lolland var tændte på foreningsfodbold på et nyt satellithold i Nørrevængekvarteret.

Men flere måneder uden træning kan betyde, at det må starte helt forfra, siger Marlene Maagaard, der er konsulent for Get2sport.

- Det var succes, pigerne mødte op, men det nåede ikke at blive det helt rodfæstede

tiltag
i foreningen, så der kommer vi til at kæmpe lidt med at få pigerne med ind igen, for det tog lang tid at få dem med i første omgang.

I Nakskov, hvor der lige var startet et nyt fodboldhold med 25 piger og drenge i Nørrevængekvarteret, er bekymringerne de samme.

Karsten Jensen, der er projektleder i Helhedsplan Lolland, arbejder derfor nu på at få lov at starte fodboldtræning i små grupper for at holde fast i relationen til børnene.

- Nu vil vi forsøge at lave nogle seksmandshold, der over tid kan komme over i foreningerne, og som vi så kan samle til et eller to store hold, når vi får lov til det.

Fodbold i skoletiden

Netop små hold er løsningen på Søndervangskolen i Viby.

Syv elever fra tredje klasse løber med hver sin bold på hver sin bane for at skyde på mål mellem fire stoleben.

Aleyna Ngo Ucar Kadriye er en af de piger, der er glad for, at fodbold er kommet på skoleskemaet.

- Man træner, man bruger energi, og man har sit humør oppe, siger Aleyna Ngo Ucar Kadriye, der fra boldbanerne har udsigt til en række boligblokke, der udgør et af de udsatte boligområder i Aarhus.

Også her er det Get2sport, der står for træningen i skoletiden.

Jesper Knudsen, der er Get2sport-medarbejder i Aarhus Kommune og lærer på Søndervangskolen, har fundet ud af, at det kan lade sig gøre at holde træningen og dermed foreningsfællesskabet ved lige ved at spille fodbold i skoleregi.

- Det danske foreningsliv: altså at komme til fodbold, træning, vaske tøj, køre til kampe og alle de ting, som vi forbinder med foreningslivet, det er det, vi gerne vil lære børnene, forklarer Jesper Knudsen.