Tidl. ordfører: Som at slå i en dyne at få undersøgt Scandinavian Star

Tidligere søfartsordfører Tommy Dinesen (SF) krævede undersøgelse af brandulykken tilbage i 1997. Nu prøver han igen.

Tommy Dinesen vil have den nuværende justitsminister til at undersøge, hvad der udløste brandene på Scandinavian Star. (© DR)

- Det var som at slå i en dyne, siger tidligere folketingsmedlem for SF og borgmester i Kalundborg Tommy Dinesen.

Tilbage i 1997 førte han en hård kamp for at få den socialdemokratiske regering til at undersøge den største brandkatastrofe i dansk historie, hvor 159 personer i 1990 mistede livet ombord på Scandinavian Star undervejs fra Norge til Danmark.

- Der var kommet nye oplysninger om branden frem i Jyllands-Posten, og jeg blev mødt af en afvisende mur, da jeg forsøgte at få daværende justitsminister Frank Jensen (S) til at undersøge sagen, fortæller Tommy Dinesen.

- Jeg fik kun opbakning fra Enhedslisten og Fremskridtspartiet, siger Tommy Dinesen, der selv var matros og søfartsordfører for SF.

Tommy Dinesen fulgte ivrigt med søndag, da en tidligere inspektør i Søfartstyrelsen bekræftede den mistanke, Dinesen allerede havde i 1997 om, at der var økonomiske motiver til branden.

Tommy Dinesen vil nu hjælpe sine partifæller i SF's folketingsgruppe med de oplysninger, Jyllands-Posten gravede frem i 1997, og støtte dem i at få den nuværende justitsminister til at undersøge sagen - med i alt 26 års forsinkelse.

Og der er en undersøgelse på vej. I hvert fald hvis det står til Lisbeth Bech Poulsen, der er SFs retsordfører. Hun vil forpligte Folketinget til en uvildig undersøgelse:

- Når vi ikke gjorde det dengang, har vi svigtet. Derfor skal Danmark påtage sig det ansvar at lave en ny undersøgelse, siger hun og bebuder et lovforslag fra partiet.

Facebook
Twitter