Tidligere misbruger: Kærligheden i rummet får du ikke på samme måde online

Misbrugere er på grund af corona afskåret fra at mødes fysisk i behandlingsgrupper. De digitale møder får flere til at falde fra.

Virtuelle møder har erstattet de fysiske møder for tidligere misbrugere af stoffer eller alkohol. Flere frygter, at det får misbrugere til at droppe behandling. (Foto: Grafik: Søren Winther Nørbæk © (c) DR)

Den bærbare computer bliver tændt, og skærmen indstilles. Ronni tager sit headset på og sætter sig i kontorstolen.

Siden Danmark lukkede ned i marts sidste år, har Ronnis stue og hans bærbare computer erstattet de fysiske møder, hvor han sad side om side med andre misbrugere af alkohol eller stoffer i selvhjælpsgrupper og behandlingstilbud.

- Jeg har været til en del Zoom-møder, og der kan jeg godt mærke, at jeg har skullet arbejde meget med at slippe mig selv fri i og sidde foran et kamera. Det er blevet bedre, men ikke helt godt, siger Ronni, som er tidligere stofmisbruger og tilknyttet Ringsted Dagbehandling.

Ronni har været clean i 20 måneder, og i de første mange måneder, før corona lukkede landet ned, deltog han i fysiske møder op til fem gange om ugen.

Siden nedlukningen i marts sidste år blev møderne i rundkreds erstattet med en computer.

Men selvom det digitale alternativ betyder, at han kan tale med andre misbrugere oftere, så mangler der noget, mener Ronni.

- Varmen fra menneskerne, duften fra kaffen. Det er meget koldt at sidde hos sig selv. Vi er vant til at komme ud i forskellige byer og grupper og mærke forskellige stemninger. Det her er meget koldt.

Stort problem for nye

Ifølge Ronni er den første tid med de fysiske møder altafgørende for folk, der lige er kommet ud af et misbrug.

- Det jo den her kærlighed og nærvær. Det er omsorg i fællesskabet for nykommeren. Det var det, der gjorde, jeg blev ved med at komme tilbage. Kærligheden i rummet. Den får du ikke på samme måde online, siger han.

Mødet over skærmen gør det især svært at få nye folk til at blive i behandlingen. Og hos flere behandlingssteder og selvhjælpsgrupper i Region Sjælland begynder flere misbrugere at blive væk.

Hos SMART Recovery Denmark, der har grupper i hele landet, oplever de, at flere falder fra, end der kommer til.

Samme tendens kan de mærke hos Center for Rusmiddelforskning, siger lektor Morten Hesse.

- Så længe det står på, vil det have den betydning, at mange af dem, som har brug for behandling af et stof- eller alkoholproblem, ender med ikke at få behandlingen og vil falde fra.

Også hos socialpsykiatrien i Ringsted er leder Reinhold Schäfer bekymret for, at de digitale møder skræmmer dem væk, der netop har besluttet at komme ud af et misbrug.

- Den elektroniske dørtærskel er noget andet end det fysiske rum. Så jeg kunne være bekymret for, at nogen, der søger behandling, ikke vil søge den. Og nogen, der lige er kommet i behandling, vil falde fra.

Ikke helt skidt

Selvom det har været svært at vænne sig til ikke at have fysisk kontakt med sine ligesindede i behandlingsgruppen, har der alligevel været nogle positive oplevelser for Ronni ved de virtuelle møder.

- Det har gjort, at jeg har fået nogle relationer online med folk på tværs af landet. Jeg har fået skabt nogle tætte bånd med mine relationer online, og vi skal mødes, når coronarestriktionerne er ophævet, siger han.

Der er stadig behandling indenfor Socialpsykiatrien, men alle møder på over fem personer afholdes digitalt.

Ronni ønsker ikke at stå frem med sit efternavn. Redaktionen er bekendt med hans fulde navn.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter