Tikkende bombe i din have: Japansk pileurt skal udryddes

Knap 150 gange er den tidligere prydplante indberettet til Miljøstyrelsen alene i denne sæson.

Japansk pileurt kan blive en til tre meter høj og trives godt ved vandløb som Faxe Å, forklarer Charlotte Ralund, der er vandløbs- og naturmedarbejder i Faxe Kommune. (Foto: Kimmie Hetland © (c) DR)

Foråret er over os, og det lokker mange i haven for at gøre den klar til sommer.

Men i det grønne græs kan en tikkende bombe måske ligge og vente.

Japansk pileurt er en kraftigt voksende plante, der bliver et større og større problem for danske haveejere.

Urten er en invasiv art, der spreder sig uhæmmet og udkonkurrerer andre planter. Derfor skal den bekæmpes.

Men det er lettere sagt end gjort, siger Louise Møller fra Haveselskabet, der er en landsdækkende forening for haveentusiaster.

- Det er en tikkende bombe. Vi får flere og flere henvendelser fra vores medlemmer, som sender billeder af planten, der breder sig voldsomt.

Miljøstyrelsens medarbejdere kender ligeledes til den genstridige plante. De oplever et stigende antal henvendelser fra borgere, der har problemer med pileurten.

Alene i Region Sjælland har styrelsen i år modtaget 40 indberetninger, mens tallet på landsplan er 147.

- Det er et stigende problem, som vi er meget opmærksomme på. Det er den anden mest indberettede art i år. Så planten har meget stor opmærksomhed, fordi den er et kæmpe problem, siger Josefine Møller, som er biolog i afdelingen for invasive arter i Miljøstyrelsen.

Den mest indberettede invasive art i år er et dyr, nemlig mårhunden, mens den mest indberettede sidste år, ifølge Josefine Møller, var bjørnekloen.

Kommer langvejs fra

Japansk pileurt blev indført fra Asien som prydplante til haver og parker for mere end 100 år siden.

- Der er mange haveejere, som igennem mange år har været rigtig glade for japansk pileurt, fordi det er en livskraftig plante, der kommer op hvert år og fylder en masse grønt i haven, fortæller Charlotte Ralund, der er vandløbs- og naturmedarbejder i Faxe Kommune.

Selvom japansk pileurt er slået ned, skyder nye skud ivrigt op i denne tid som her ved Faxe Å. (Foto: Kimmie Hetland © (c) DR)

Hun står ved Faxe Å, hvor pileurten står i flere meters højde - tørre og visne fra sidste år, men ved bunden af planten skyder nye skud op.

- Den er rigtig kedelig, hvis du gerne vil af med den igen, for den kan finde på at flygte ind gennem huset og ødelægge husets fundament, forklarer Charlotte Ralund.

Aggressiv plante

Det er netop ikke kun i de danske haver, at japansk pileurt huserer.

Planten kan skade både asfalt og beton, og i forbindelse med byggeriet af den kommende Storstrømsbro har Vejdirektoratet brugt over 300.000 kroner på at bekæmpe små klatter af planten på blot 500 kvadratmeter på Nordfalster, hvor der skal flyttes jord.

For hvis de ignorerer urten, så vil den sprede sig ud over et stort areal, fortæller projektchef i Vejdirektoratet Niels Gottlieb.

- Hvis vi ikke tager hånd om pileurten, så vil vi sprede den ud over et meget stort område, og den vil formere sig fuldstændig ude af kontrol.

Facebook
Twitter