Til corona os skiller: Flere bliver skilt i 2020 end sidste år

I de første ni måneder i år er der foretaget knap 11.400 skilsmisser.

Selvom flere er blevet skilt sammenlignet med sidste år, så ligger antallet af skilsmisser ikke på samme niveau som i 2016, hvor over 17.000 par valgte at blive skilt. (Foto: © Grafik: Morten Fogde Christensen, dr)

Det hedder i medgang og modgang, når et par står i kirken eller på rådhuset og siger ja til at blive ægtefolk.

Men flere danskere har i år valgt at finde Nem-ID frem for at skrive under på skilsmissepapirerne.

I løbet af de første ni måneder i 2020 er antallet skilsmisser oppe på næsten 11.400. Det er 900 flere skilsmisser end der var i hele 2019, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

En af dem, der har valgt at tage vielsesringen af fingeren, er Jytte Bachmann fra Skælskør.

For to uger siden blev hun skilt fra sin mand efter næsten 10 års ægteskab.

- I mange år har det været så fantastisk, at jeg ikke troede, at det kunne lade sig gøre. Så kom corona, og man fik snerret mere ad hinanden. Det ene ord tog det andet, og så nåede vi dertil, at vi stoppede festen, fortæller Jytte Bachmann.

Flere har et liv uden for forholdet

Siden corona kom til Danmark i marts, har mange parforhold også været under pres, fortæller Ida Winther, der er lektor på Aarhus Universitet og forsker i familieliv under pandemien.

- I Danmark har mange af os for vane at have mange kontakter, se mange mennesker og gå til meget. Nu har man mest gået til ’familie’, og det er ikke altid helt enkelt, når man skal være sammen hele tiden i mange måneder, siger Ida Winther.

Derfor kan corona være en stor udfordring for parforholdet i år, når man ikke længere har venner eller aktiviteter som en ventil fra familielivet, fortæller hun.

Jytte Bachmann plejer også at gå til kor og være frivillig på et sygehus, men alle aktiviteter blev aflyst, efter Danmark lukkede ned i foråret, hvor hun i stedet gik derhjemme sammen med sin mand.

- Corona gik ind og forstærkede de irritationer, som lå i forvejen, fortæller Jytte Bachmann,

Derfor er hun heller ikke i tvivl om, at corona har spillet en rolle i forbindelse med hendes skilsmisse.

- Hvis corona ikke var kommet, tror jeg, at vi stod i en situation, hvor vi kunne redde tingene. Vi ville prioritere på en anden måde og ikke lade os være begrænset af de ting, som vi ikke kunne lave, fortæller Jytte Bachmann.

Får flere henvendelser

Hos organisationen Mødrehjælpen mærker man, at der har været flere konflikter i hjemmene i år.

Konflikter, som ofte ligger forud for en skilsmisse, siger Trine Schaldemose, der er vicedirektør i Mødrehjælpen.

- Det handler om skilsmisse, samvær og vold. Ved alle tre dele har vi haft en stigning i antallet af henvendelser, siger hun.

Også parterapeut Peter Jørgensen i Vordingborg oplever, at der har været ekstra mange, der har bedt ham om hjælp til at løse konflikter i parforhold under corona.

- Efter nedlukningen er det eskaleret, hvor jeg har fået flere og flere henvendelser, end jeg plejer, fortæller han.

Det bekræfter Dansk Psykoterapeutforening, siger formand Pia Clementsen.

- Der er mange af vores psykoterapeuter, der har haft meget at lave på grund af coronakrisen. Der er nogle gange behov for en tredje instans, når vi kommer i krise, siger hun.

Fem råd til at holde parforholdet varmt

  • Tal tydeligt til din partner - fortæl hvad du ønsker dig, og hvilke behov du har. Din partner kan ikke læse dine tanker.

  • Lyt efter - selvom du tror, at du ved, hvad din partner vil sige, så husk at høre efter og lad din partner tale ud uden at afbryde.

  • Lav overraskelser - arrangér overraskelser til hinanden. Inviterer hinanden på en date, køb noget take away eller en lille gave.

  • Husk at give komplimenter. Fortæl din partner, når han/hun ser godt ud.

  • Giv ros - anerkend og ros, når din partner har gjort noget, som du er glad for, det kan være din kæreste har støvsuget, lavet mad eller hjulpet til med andet. Vi bliver alle glade af et klap på skulderen eller et ekstra kram eller kys i denne tid.